Μουσικές επιλογές για το …σύντομο καλοκαίρι του Music Society!


Duke Zappa (Famous Last Words / Bar το Ναυάγιο)

Chinese Man – Racing With The Sun / “Racing With The Sun”, 2011

Καλοκαιράκι, παραλία, ποτάκια, χορευτικοί ρυθμοί …απλά και ωραία (μέρος 1ο)


βα.αλ. (Ανθρακωρηχείο)

The Triffids – Hell of a Summer / “Treeless Plain”, 1984

Το χειρότερο πράγμα το καλοκαίρι είναι ο Ιούλης.


ΠιΖήτα (HUMBAonair / WeThePeople)

Rose City Band – Only Lonely / “Summerlong”, 2020

Πλήρως αντιπροσωπευτικό το τραγούδι, ταξιδιάρικο, μοναχικό, γεμάτο ραστώνη…

Οι Rose City Band, μπάντα που συμμετέχει ο Ripley Johnson (Wooden Shjips), κυκλοφόρησαν στα μέσα Μάη το “Summerlong” στην Thrill Jockey. Ωραίες μελωδίες με όλη την παράδοση του psych rock, παρούσα μεν αλλά ανάλαφρα παιγμένη δε.


Καπυμπάρα (Agit Pop)

The Beatles – Savoy Truffle / “The Beatles (White Album)”, 1968

καλοκαιράκι…


ToSofoPaidi (blanketed by static)

Leonard Cohen – Iodine / “Death Of A Ladies’ Man”, 1977

Το καλοκαίρι δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια συλλογή εικόνων, αρωμάτων και γεύσεων. Ο Cohen φέτος ξαναγεννήθηκε στην άμμο μιας παραλίας, κόλλησε και θα παραμείνει εκεί μέχρι να τον πάρει το κύμα του φθινοπώρου.


Σπύρος Καλετσάνος (Noir)

Naffi – Blues for Toxteth / “Yum Yum Yum Yum Ya”, 1982

Ο μήνας Ιούλης ακολουθώντας τους προηγούμενους μας έφερε το αποτέλεσμα μιας ακόμη κτηνωδία των μπάτσων (το θάνατο ενός νέου παιδιού) και φυσικά μερικές ακόμα καταχρήσεις εξουσίας της αστικής δημοκρατίας στα εντός των συνόρων, ακολουθώντας τα εγκλήματα στις Η.Π.Α.. Η εξέγερση είναι εκ των ων ουκ άνευ, κάτι που έκαναν οι σύντροφοι πριν από ακριβώς 39 χρόνια (Ιούλη του ’81) στο Toxteth. Ενθυμούμενος εκείνη την εξέγερση της Αγγλικής νεολαίας -όπως τιτλοφορούταν και το βιβλίο των εκδόσεων Κομμούνα- ταύτισα στο μυαλό μου την επικαιρότητα που θέλει την πόλη του Liverpool στην κορυφή των αθλητικών ειδήσεων, λόγω του τίτλου της Premier League των Κόκκινων μετά από 30 χρόνια. Και επειδή τα πάντα δένουν με τη μουσική, η πόλη του Merseyside διαθέτει πλείστα αριστουργηματικά σχήματα, που ξεπερνούν τα στερεότυπα (Beatles, Mersey-beat, Teardrop Explodes, Echo & Bunnymen, Farm, Coral κλπ). Supercharge, Real Thing, Wah, Royal Family and the Poor, όσα απαρτίζουν το roster της Zoo records και ”εκπλήξεις” σαν τους Naffi Sandwich. Ένα ηλεκτρονικό/dub σχήμα που στα early 80s έδωσε ”υπόγεια” εξαιρετικά δείγματα, ώσπου το ’82 στο lp Yum Yum Yum Yum Ya μια τρομερή δισκάρα έγραψαν και τα Blues For Toxteth. Επειδή καλό είναι να κοιτάμε πίσω από τη βιτρίνα και το Liverpool αν και παραγνωρισμένο μουσικά σε σχέση με άλλες πόλεις, διαθέτει πολλά άγνωστα group σαν τους Naffi. Summer in the (flaming) city.


Νίκος Ταλεμόπουλος (Άγρυπνοι στην Αθήνα)

Massive Attack – Massive Attack x Algiers #CLIMATEMERGENCY / “Eutopia”, 2020

Οι Massive Attack έβγαλαν το EP της χρονιάς. 3 πλήρως πολιτικοποιημένα τραγούδια με απαγγελίες για την καταστροφή που δεν περίμενε τον κορωνοϊό για να έρθει αλλα ήταν εδώ από πριν, αλλά και το πιο σημαντικό: τι πρέπει να κάνουμε τώρα: “the future we choose”