Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, η Μάρθα Φριντζήλα και ο Θέμος Σκανδάμης βρέθηκαν και απάντησαν ”Τεχνηέντως” στην εκπομπή της Μάρως Δήμα.

Βράδυ Δευτέρας…

Παγωνιά και χιονόνερο, ο Νοέμβριος έξω. Μέσα, στον δικό μας μουσικό χώρο.. ζεστούλα, κρασάκι και κουβέντες με κάποιους παραγωγούς του Music Society.

Αναμένοντας τη Μάρθα Φριντζήλα και τον Θέμο Σκανδάμη για την προγραμματισμένη μας κουβέντα…Τους υποδεχτήκαμε «3» από τους «65» του σταθμού μας.- Πόσοι είστε; (έκπληκτοι)

– 65 άνθρωποι, παραγωγοί, διαφορετικοί & ίσως ίδιοι κάπου, από ένα κοινό σεμινάριο ραδιοφώνου.

Δεν χρειάστηκε να σπάσει ο πάγος, γιατί δεν υπήρξε. Όταν συναντιέσαι με χαμόγελα και διάθεση, μιλάς μιλάς… λες και χθες ήσουν πάλι μαζί τους  ένας καινούργιος δίσκος και θέλω να μάθω όσα περισσότερα μπορώ.

Απέναντί μου η Μάρθα Φριντζήλα και ο Θέμος Σκανδάμης. Τίτλος του δίσκου «Η Μάρθα Φριντζήλα τραγουδάει Θέμο Σκανδάμη».

Η κουβέντα έχει ξεκινήσει. Τους παρατηρώ και μου αρέσει πως μιλάει ο ένας για τον άλλον. Πως έγινε αυτή η δουλειά, τι σημαίνει πλέον δισκογραφία, που είναι το εύκολο και που τσακίζει το δύσκολο.

Τα πώς και τα γιατί απαντήθηκαν βιωματικά. Κάνουν, και θέλουν να κάνουν αυτό που αγαπούν. Δεν θα τρέξουν στα τηλεοπτικά μουσικά τραπεζώματα, γιατί δεν τους αφορά. Η τηλεόραση δεν μπορεί να πάρει τη θέση της σκηνής. Κι αν η Μάρθα κάποια εποχή απόρησε γιατί δεν «παίζει» στα ραδιόφωνα, η προσεκτική ακρόαση, της έδωσε την απάντηση.

Είναι λίγα τα πρόσωπα που παίζουν μπάλα, και δεν είμαι «εγώ» στο δικό τους το μενού. Ο Θέμος αναφέρθηκε στις business της «αγοράς» και στην αισθητική που έχει  ισοπεδωθεί. Αφού λοιπόν αυτό έτσι αποδίδει, γύρισαν την πλάτη και έφτιαξαν το «δικό τους σπίτι». Τον πολυχώρο «Δρόμος με δέντρα».

Μουσική, θέατρο, σεμινάρια, εκδηλώσεις,.. και οι δυο τους υπάρχουν εκεί, μέσα από εκεί και αγαπούν κάθε τι που δημιουργούν. Τι σκέφτηκαν και ήρθαν στο Music Society;

– Πάμε εκεί, αυτά τα παιδιά είναι σαν εμάς. Έχουν φάει την πετριά.

Μετριόμαστε εμείς που παίζουμε μόνοι μας. Στη σκέψη και στην ερώτησή μου τι γίνεται, τι κάνουμε στην Ελλάδα, ο Θέμος, για την έντονη περίοδο που εσωτερικά ζούμε ανέφερε κάτι που είχε πει ο Μπρέχτ. «Να εύχεσαι να μείνεις εκεί που γράφτηκε η ιστορία».

Η Μάρθα σκέφτηκε να φύγει, αλλά θα το παλέψει εδώ. Σε μια γωνιά της γης θα δημιουργήσουμε, και αναφέρθηκε στα λόγια του Μάνου Χατζιδάκι. Δυο άνθρωποι του θεάτρου, της μουσικής, με όρεξη για πράγματα. Όντως θα μπορούσαμε να μιλάμε με τις ώρες οι τρείς μας.

Είναι αυτή η πετριά, που μπορεί να φέρει τα πράγματα και’ μάς τους ίδιους πιο κοντά. Ωραίοι άνθρωποι, με συνέχεια! Θέμος Σκανδάμης και Μάρθα Φριντζήλα.. Κάνουμε πολύ καλά που είμαστε λίγοι..

Και είμαι μια, από τους 65 που θα παραμείνω εκεί. Στο λίγο.. με ουσία.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ: