Λίγο πριν το τέλος της χρονιάς οι παραγωγοί του Music Society μάζεψαν τα τραγούδια που τους συντροφεύουν για τον Δεκέμβριο και σας τα παρουσιάζουν.


For Those I Love – I Have A Love / “For Those I Love”, 2019

Ένα τραγούδι για τη φιλία που δοκιμάζεται στις δύσκολες στιγμές, και για την απώλεια αγαπημένων προσώπων που τα γνωρίζεις από μικρά παιδιά.

I have a love that it never fades…


Admiral Fallow – Tuesday Grey / “The Idea of You”, 2021

Οι Admiral Fallow της Γλασκώβης ηχογράφησαν το πρώτο τους άλμπουμ μετά από 6 χρόνια. Οι στίχοι του περιέχουν την ενσυναίσθηση που θα περίμενε κανείς από κάποιον που έχει περάσει πολλές ώρες συν-γράφοντας τραγούδια με κρατουμένους φυλακών για ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα ποινικής δικαιοσύνης, το Vox Liminis. To “Tuesday Grey”, έχει τη ζεστασιά που ταιριάζει στον Δεκέμβρη.


Courtney Barnett – Rae Street / “Things Take Time, Take Time”, 2021

Η Courtney Barnett επέστρεψε με καινούργια δουλειά και έναν τίτλο για να κάνουμε υπομονή για να βγει ο ζόρικος (από πολλές απόψεις) χειμώνας που μόλις ξεκίνησε.


Nell and The Flaming Lips – Weeping Song / “Where the Viaduct Looms”, 2021

Οι Flaming Lips μετά την περσινή δισκάρα American Head, επέστρεψαν φέτος με ένα δίσκο με διασκευές σε κομμάτια Nick Cave & The Bad Seeds. Στα φωνητική η 14χρονη Nell Smith. Το αποκορύφωμα του δίσκου ήταν νομίζω η διασκευή στο (ούτως ή άλλως εκπληκτικό) Weeping Song


Nathalie Merchant – Which Side Are You On / “The House Carpenter’s Daughter”, 2003

Δεκέμβρης ως ο μήνας που διαλέξαμε πλευρά. Απ’ τα Δεκεμβριανά του ’44 και τις ιστορίες των παππούδων μας στην ξέφρενη μεταβλητή του 2008, τον Δεκέμβρη της οργής, των ερωτήσεων και της ενδοσκόπησης. Τα στολίδια των πόλεων είναι οι άνθρωποι που αποκλίνουν απ’ τις κατασκευασμένες κανονικότητες.


Abbey Lincoln – Living Room / “People In Me”, 1973

Αρχή του χειμώνα και μέσα στην πνιγηρή κατάσταση που σε περιβάλλει χρειάζεται να ανοίξεις χώρο. Χώρο για να ζήσεις.


  • Σπύρος Καλετσάνος (Noir)

Σύνδρομο – Ρίζες / “Σύνδρομο”, 1982

Όταν όλα χάνονται κάτω από τα πόδια σου και μπροστά στο βλέμμα σου, πρέπει από κάπου να πιαστείς. Οι -όποιες- ρίζες σου είναι ένα πρώτο βήμα, που θα σου θυμίσει από που έρχεσαι και που πηγαίνεις. 1982 οι ντόπιοι Σύνδρομο ηχογραφούν το ομότιτλο LP τους (Vertigo) και εκεί υπήρχε, ανάμεσα σε 10 κομμάτια και το Ρίζες. Το εν λόγω το ηχογράφησαν και σε long version 12” και σε αυτή την ονειρική εκτέλεση υπάρχει στη συλλογή Into The Light: A Journey Into Greek Electronic Music, Classics & Rarities (1978-1991) του 2012.


Στέρεο Νόβα – Προάστια / “Στέρεο Νόβα”, 1992

Γιατί πιο πολύ από ποτέ, οι στίχοι του μου ταιριάζουν με αυτο που ζούμε τωρα!

δεν κάνω τον έξυπνο, αν θέλεις βγάλε με από `δώ

το μόνο που θέλω είναι αγάπη, ειρήνη, σεβασμό

χιλιάδες βλάκες διαστρεβλώνουν την αλήθεια

δεν υπερασπίζονται κανένα και ζουν στα παραμύθια


Nosfi – Απ’ τη σκόνη / “Ο λάκκος με τα κωλοδάχτυλα”, 2010

O Nosfi από τη Θεσσαλονίκη λίγους μήνες μετά τον Δεκέμβρη του ’08, γράφει και ηχογραφεί αυτό εδώ το τραγούδι. Πέρα από την προσωπική σχέση με τον δημιουργό και την αναμενόμενη συναισθηματική φόρτιση, τούτο εδώ το τραγούδι, γραμμένο μέσα στους καπνούς αποτελεί ζωντανή ιστορία. Δική μας ζωντανή ιστορία.


Jars of Clay – Jesus, I Lift My Eyes / “Jars of Clay”, 2005

Ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας της γέννησης του Χριστού, για εμάς τους Χριστιανούς. Οπότε τι πιο κατάλληλο από ένα κομμάτι των Jars of Clay.


Lincoln Street Exit – Whatever Happened to Baby Jesus / “Lincoln Street Exit”, 1968

Καθώς ο θυμόσοφος λαός τραγουδά θα πλέξω τούλι για τον Χριστούλη, στην ψυχοτρόπα Αμερική του 1968 (και συγκεκριμένα στο Νιου Μέξικο) κάποια παλικάρια ιθαγενή αναρωτιόντουσαν τί απέγινε άραγε εκείνο το μωράκι, ο Χριστούλης. Στο Σαν Φρανσίσκο δε σε μια αποθήκη που διεξήγοντο χοροεσπερίδες και πειραματισμοί μετά του διαιθυλαμιδίου του λυσεργικού οξέος στην είσοδο αναγραφόταν το εξής αναστοχαστικό: May the baby Jesus shut your mouth and open your mind.


Sly & Robbie – Ballistic Squeeze / “Drum & Bass Strip to the Bone”, 1998

Από το album του 1998 “Drum & Bass Strip to the Bone” του Σκοτσέζουν παραγωγού Howie B. Οι Τζαμαϊκανοί μουσικοί Sly (Dunbar) στα ντραμς και Robbie (Shakespear) στο μπάσο ανασυνθέτουν τη μουσική του Ballistic Affair του Leroy Smart (1976), χτίζοντας το κομμάτι σταδιακά, με τα όργανα να μπαίνουν το ένα μετά το άλλο, αποδεικνύοντας αυτό που είπε ο Lee “Scratch” Perry ότι η dub είναι μια μουσική ακτινογραφία.

*Αφιερωμένο στον Robbie που μας άφησε στις 8 Δεκεμβρίου…


Ska-P – Villancico / “Eurosis”, 1998

Δεκέμβρης, Χριστούγεννα και μια ακόμη ευκαιρία για κράξιμο στην εκκλησία και στην υποκρισία των πνευματικών μας ταγών, που ολοκληρώνεται με μέλη των Ska-p, ντυμένα σαν τον Χριστό, να φωνάζουν πως τα Χριστούγεννα μάλλον είναι ένα ψέμα.