Το Μουσικό Μωσαϊκό με τις επιλογές των παραγωγών του Music Society για τον Οκτώβριο κατέφθασε στο τέλος του μήνα και περιμένει να το ακούσετε.


Σπύρος Καλετσάνος (Noir)

Εν πλω – 421  / “Act Up”, 1996

Πριν από 24 χρόνια είχε εκδοθεί ένας δίσκος συλλογή ονόματι Act Up – …Εν Τούτω Νίκα. Τότε η ”πανδημία” των καιρών -έστω και αν είχε ξεπεραστεί το μεγάλο σοκ- ήταν το AIDS. Συνομιλώντας με κάποιον μεγαλύτερο μου είπε πως η γενιά του Μάη κατάλαβε πως κάτι τρέχει όταν έσκασε το AIDS. Μετά άρχισαν μαζικά ιοί, γρίπες, νόσοι, επιδημίες, ως το σήμερα που το πράγμα τερμάτισε. Όλα πηγαίνουν χειρότερα και οι άνθρωποι στέκουν αμήχανοι, φοβισμένοι, άβουλοι και όλο και κλείνονται στο καβούκι τους. Νιώθω σα να είμαι σε κελί και το μόνο που μπορώ να εξασκώ είναι το μυαλό μου, το ακονίζω γεμίζοντας το σκέψεις, λέξεις, ήχους, πρόσωπα, εικόνες, την ομορφιά του κόσμου, ψάχνοντας μια ηλιαχτίδα. Αυτά τα θραύσματα σαν σε όνειρο γίνονται πράξη, οπότε κάνοντας μια δική μου αναγωγή θραυσματοποιώ αυτό το τραγούδι που με διαπερνά. Στο 7” που εξέδωσε το fanzine Στις Σκιές Του Β-23 ως Fragmenta III (θραύσματα δηλαδή) το 1991, εμφανίζονταν οι μοναδικοί Εν Πλω διασκευάζοντας το Αντιλαλούν Οι Φυλακές στη μία πλευρά, ενώ στην άλλη υπήρχε ένα άτιτλο τραγούδι. Ήταν το ίδιο που ηχογράφησαν ένα χρόνο νωρίτερα ως Οι Νύχτες -αλλά εκδόθηκαν μόλις το 2015 σε 12”- και ανθολογήθηκε το 1996 ως 421 στη συλλογή Act Up.


Duke Zappa (Famous Last Words)

Phil Ochs – Too Many Martyrs / “All The News That’s Fit To Sing”, 1964

Φυσσας, Λουκμάν, Zackie, Τοπαλούδη… Too many martyrs …πότε θα σταματήσει αυτό;


Καπυμπάρα (Agit Pop)

Augustus Pablo – Java / “Java”, 1971

Ηχογραφημένο το 1971 στο στούντιο Randy’s της Τζαμάικας, σε παραγωγή Clive & Pat Chin, ένα κλασικό dub instrumental από τον Augustus Pablo, τον μουσικό που έκανε τη μελόντικα από όργανο εκμάθησης στοιχείο της dub αισθητικής.


ToSofoPaidi (blanketed by static)

Ancient Astronauts, Ian Urbina – Raiders of Lost Arks / “We Stand Our Ground”, 2020

Ο Οκτώβρης ξεκίνησε με την καταδικαστική για τους νεοναζί απόφαση της ελληνικής αστικής δικαιοσύνης και τελειώνει με την κοινωνική δυστοπία να χτυπάει κόκκινο, με τον κόσμο να κυκλοφορεί με καλυμμένα πρόσωπα ακόμα και αν είναι μόνος του, τα δελτία ειδήσεων να σπέρνουν φόβο και τον covid να μεταμορφώνει την ζωή “για το καλό μας” (αρκεί να μην εμποδίζει την ελεύθερη αγορά να κινείται). Λίγο νωρίτερα μέσα στο 2020, οι Γερμανοί Ancient Astronauts κυκλοφόρησαν το “We Stand Our Ground” εμπνευσμένοι από το βιβλίο “The Outlaw Ocean” του Ian Urbina, ένα άλμπουμ που στις δύσκολες και μοναχικές νύχτες που ζούμε μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ καλό φίλο.


Νίκος Ταλεμόπουλος (Άγρυπνοι στην Αθήνα)

Goat Girl – Sad Cowboy / “Sad Cowboy (single)”, 2020

Τα κορίτσια από το ο νότιο Λονδίνο επιστρέφουν δίνοντας μας το 1ο δείγμα από το 2ο τους δίσκο On All Fours που θα κυκλοφορήσει το Γενάρη του 2021.


Kay (Starless)

St. Vincent – Los Ageless / “MassEducation”, 2018

Γιατί εχει τον στίχο “how can anybody have you and lose you and not lose their mind too”


ΠιΖήτα (Κι αν Είναι Θόρυβος, Μην τον …Φοβάσαι)

Violetiger – Chair Loss / “Transformation”, 2020

Ντεμπούτο από το Βιεννέζικο ντουέτο σε σκοτεινά μονοπάτια από σύνθια, μπάσα και τα σχετικά… Τρελό σκάλωμα..

Θ΄ ακουστούν και διάφορα σχετικά, στην εκπομπή της Κυριακής 04/11 στις 21:00.


Sotrek (HUMBAonair!)

The Prodigy – Charly (Trip Into Drum And Bass Version) / “Experience”, 1992

Charly, drum n bass και τα μυαλά στα κάγκελα…