Το καλοκαίρι έφτασε στην πόλη και οι παραγωγοί του Music Society ετοίμασαν και σας παραδίδουν το Μουσικό Μωσαϊκό του Ιουνίου, λίγο πριν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.


ΣΤΙΧΟΙΜΑ – Σε ένα ισόγειο μες στη Μεσόγειο / “Σε ένα ισόγειο μες στη Μεσόγειο”, 2022

Respect στα γκρουπ που μπορούν με τέτοιο λυρισμό να περιγράψουν τη “βαριά βιομηχανία του τουρισμού”, τις ταξικές ανισότητες και τη διαρκή μάστιγα του καπιταλισμού.


Abronia – Night Hoarders / “Map of Dawn”, 2022

Η νέα κυκλοφορία των Abronia, ‘Map of Dawn’ αποτελεί μια εξαιρετική ηχητική εμπειρία. Το 6μελές psych rock συγκρότημα απ’ το Portland δημιούργησε ένα έργο που στο σύνολό του σε παρασύρει σ’ ένα απέραντο κοσμικό τοπίο. Τα κομμάτια, ένα προς ένα διασταυρώνονται υπέροχα σ’ αυτόν τον ‘Χάρτη της Αυγής’… Το εναρκτήριο ‘Night Hoarders’, σαν ξόρκι κάπως, με μάγεψε.


Procol Harum – A Whiter Shade of Pale / “A Whiter Shade of Pale”, 1967

15 Ιουνίου του 1972, 50 χρόνια πριν, συλλαμβάνεται η Ουλρίκε Μάινχοφ. 2 Ιουνίου του 1967, 55 χρόνια πριν, σκοτώνεται ο Μπένο Όνεζοργκ. Αρχές Ιούνη του 1970 δημοσιεύεται η ιδρυτική προκήρυξη της ΡΑΦ. Ένα χρόνο μετά δημιουργείται η οργάνωση Κίνημα 2ας Ιούνη. Το αγαπημένο τραγούδι της Ουλρίκε αρχές Ιούνη του 1967 στρογγυλοκάθεται στο Νο1 των τσαρτ και γίνεται το απάνθισμα αυτού που έμεινε στην ιστορία ως Καλοκαίρι της Αγάπης (Summer of Love). Τα καλοκαίρια όμως είναι ανέμελα μόνο όταν we skipped the light Fandango…

 


Φοίβος Δεληβοριάς –  Μόνο Ψέματα / “ANIME”, 2022

Πέρασε πάρα πολύ καιρός από την τελευταία φορά που άκουσα έναν ολόκληρο δίσκο και μου άρεσε όσο ο Anime του Φοίβου Δεληβοριά. Εντάξει, οι δουλειές του Φοίβου είναι και ταμάμ με το καλοκαιράκι, την ανεμελιά, τον ρομαντισμό, τις θάλασσες και τις ταράτσες. Από το δίσκο αυτό ξεχώρισα το «Μόνο Ψέματα», την αφήγηση της πόλης και του έρωτα, τις εικόνες από το Παγκράτι. Παίζει σε λούπα ασταμάτητα


  • Σπύρος Καλετσάνος (Noir)

The Ronettes – Do I Love You? / “Do I Love You?”, 1964

Ιούνης του ’64 Μεγάλο Μήλο 3 άγγελοι, ένας διάβολος, ο τοίχος του ήχου (wall of sound) και εγένετο ένα ακόμα διαμάντι του ….αξιολάτρευτου κυρίου Spector. Ronettes Do I Love You? Summer in the city


Monomono – Kenimania / “Give the Beggar A Chance, The Lightning Power of Awareness”, 1973

Λίγο το καλοκαίρι που έχει μπει, λίγο το πρόσφατο ταξίδι μας με τον Ανδρέα στην Μαύρη Ήπειρο… για τον Ιούνιο θα διαλέξω ένα φαζαρισμένο funk διαμαντάκι από τη μακρινή δεκαετία του ’70 και την εξίσου μακρινή Νιγηρία!


Joy Crookes – When You Were Mine / ‘Skin’, 2021

Η 24χρονη Joy Crookes με μπαμπά Ιρλανδό & μαμά Μπαγκλαντεσιανή είναι μια ριζοσπαστική δύναμη ανανέωσης της βρετανικής σόουλ σκηνής. Ερμηνεία βγαλμένη από τις καλύτερες μέρες της Tamla Motown & της Stax Records σε συνδυασμό με μουσικές από Brixton, Kingston, Detroit, Memphis, Ντάκα.


Shannon & The Clams – All Of My Cryin’ / “Year of the Spider”, 2021

Eκπληκτικό τραγούδι, εκπληκτικό βίντεο, εκπληκτικοί γενικώς περσινοί Shannon & The Clams.


Sinead O’Brien – There Are Good Times Coming / “Time Bend And Break The Power“, 2022

Πριν λίγες μέρες βγήκε ένας από τους φετινούς δίσκους που περίμενα πολύ να ακούσω, το Time Bend and Break the Bower της καταπληκτικής Ιρλανδής Sinead O’Brien που πλέον μένει στο Λονδίνο. 11 τραγούδια σε εντελώς art-punk ύφος, περίεργη προφορά από την Sinead και μία ακόμα τρομερή παραγωγή από τον Dan Carey που αυτή την περίοδο με ότι καταπιάνεται σημειώνει τρελή επιτυχία ( Fontaines DC, Squid, Black Midi, Kae Temptest, Bat For Lashes, Hot Chip). Μία ακόμα απόδειξη ότι στη μουσική σκηνή του Λονδίνου κάνουν κουμάντο τα κορίτσια


Suzana Petričević – Dođi Mi Glave / “Bel Tempo”, 1987

Διανύουμε περίοδο Yugonostalgia στο περιοδικό, στην εκπομπή, παντού… Το τελευταίο τεύχος μας, αφιερωμένο στο Γιουγκοσλαβικό μπάσκετ, μας έχει βάλει σε αυτό το τριπ. Οπότε, Suzana Petričević & Bel Tempo στο τραγούδι Dođi Mi Glave από το άλμπουμ του 1987 με τον τίτλο Bel Tempo. Ένα κλασσικό, ας πούμε, jazz-pop-easy listening κομμάτι με ωραία πνευστά, εξαιρετικό μπασάκι και φυσικά υπέροχη φωνή της Suzana.


Ebri Knight – Vientos del Pueblo / “Guerrilla”, 2018

Οι άνεμοι του λαού με μεταφέρουν

οι άνεμοι του λαού με τραβάνε

σκορπίζουν την καρδιά μου

και γεμίζουν αέρα τον λαιμό μου

Οπλισμένοι με τους στίχους του Miguel Hernandez ετοιμαζόμαστε για την δεύτερη φάση της δίκης της Χρυσής Αυγής. Από την Ισπανία του 1936, στην Ελλάδα του σήμερα. NO PASARAN!


The Dream Syndicate – Straight Lines / ‘Ultraviolet Battle Hymns And True Confessions’, 2022

Οι The Dream Syndicate του Steve Wynn επέστρεψαν δισκογραφικά σε γνωστά μουσικά λημέρια με το ‘Ultraviolet Battle Hymns And True Confessions’, το οποίο κλείνει ιδανικά και δυναμικά με το πολύ όμορφο Straight Lines.