Παρέα με τον Μάρτη έφτασαν στην γειτονιά μας λίγο ακόμα κρύο (σα να μην έφτανε όσο είχαμε ήδη) και ένας πόλεμος στην Ουκρανία, κάνοντας την ατμόσφαιρα ακόμα πιο βαριά και την άνοιξη και το καλοκαίρι να μοιάζουν όσο ποτέ αναγκαίες εποχές. Όσο τις περιμένουμε με αγωνία να εμφανιστούν από την γωνιά του δρόμου, οι παραγωγοί του Music Society επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τις μουσικές μας επιλογές για τον μήνα που διανύουμε.


Spoon – Held / “Lucifer on the Sofa”, 2022

Πριν από μερικές βδομάδες οι Spoon επέστρεψαν μ’ έναν δυνατό, θορυβώδη δίσκο με αρκετά έντονο ροκ στοιχείο, που τιτλοφορείται ‘Lucifer on the sofa’. Με το εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου ‘Held’, οι Spoon κατάφεραν να χτυπήσουν δυνατά ακόρντα και να προετοιμάσουν πολύ καλά τον ακροατή γι’ αυτό που θα ακολουθήσει στο δίσκο. Γοητευμένη απ’ την άγρια και κουρελιασμένη μπλουζ ταλάντευση του τραγουδιού.


The Dead South – Live at House of Blues Boston, 2020

Για το Μάρτη το Ανθρακωρηχείο δεν επιλέγει ένα τραγούδι αλλά ένα ολόκληρο live, οι αγαπημένοι Dead South λίγο πριν ξεκινήσουν όλα αυτά σε μία εκπληκτική συναυλία στη Βοστώνη. Σοβαρή υπενθύμιση του πόσο μας έλειψαν οι συναυλίες αλλά και υπενθύμιση για την καλή παρέα που είχαμε όλον αυτό τον καιρό.


Wet Leg – Angelica / “Wet Leg”, 2022

Τα κορίτσια από το νησάκι Isle of Wight έκαναν πάταγο με το 1ο single τους Chaise Longue και μας έκαναν όλους να ανυπομονούμε για το ντεμπούτο άλμπουμ τους που θα βγει τον Απρίλη.

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησαν ένα ακόμα πολύ καλό κομμάτι, το Angelica.


CagøT – Pale Lips / “Monumental Cowards”, 2020

Στη μνήμη του Άντυ Ιωάννου που μας άφησε πολύ νωρίς.


Pink Floyd – Arnold Layne / “Arnold Layne”, 1967

Στις 10 Μάρτη, 55 χρόνια πριν, έβγαινε στην αγορά ένα σιγκλάκι με την ιστορία ενός παρενδυτικού τύπου ονόματι Άρνολντ. Ήταν το πρώτο τραγουδάκι που τυπωνόταν σε δίσκο ενός συγκροτήματος που αποτελούσε την αιχμή του βρετανικού άντεργκράουντ. Έκτοτε χτίστηκαν και καταστράφηκαν πολλές Πομπηίες.


  • Σπύρος Καλετσάνος (Noir)

The Paul Butterfield Blues Band – East-West / “East-West”, 1966

Στα “δίπολα” δεν είμαστε απαραίτητα με κάποιον. Στον πόλεμο δεν είμαστε με κανέναν -πέραν φυσικά των λαών που πλήττονται από τα πυρά- ούτε με τους φασίστες, ούτε με τους ιμπεριαλιστές, ούτε με τους ψευτοδημοκράτες, ούτε με τους ψευδοαντιφασίστες και όσοι παίρνουν θέση μην ξεχάσουν να πάνε να …ψηφίσουν και μετά να καταταχθούν στην πρώτη τη γραμμή για selfie. Από την ανατολή στη δύση ένα …ταξίμι 13 λεπτών ενός δικού μας παιδιού -του Nick Gravenites- από μια …μεικτή ομάδα στο Chicago το καλοκαίρι του ’66. Paul Butterfield Blues Band, East West και ας πάνε τα φαρμάκια κάτω


Eddie Gale – The Rain / “Eddie Gale’s Ghetto Music”, 1968

Ένα κομμάτι του τρομπετίστα Eddie Gale από το ταραγμένο αλλά ελπιδοφόρο ’68, εδώ και χρόνια από τα πολύ αγαπημένα μου. Για να αντέξουμε αυτή τη βροχή που δεν λέει να σταματήσει…


Pawlo Humeniuk – Wals Bandura / “Ukranian & Lemko String Bands in America”, 2011

Ένα ουκρανικό βαλς από τον βιρτουόζο του λαϊκού βιολιού Pawlo Humeniuk, από μια συλλογή προπολεμικών ηχογραφήσεων σε δίσκους 78 στροφών στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1926 ως το 1933.


Cios – Кармелюк / “Криза“, 2015

Ένα τραγούδι της ουκρανικής αντιφασιστικής πανκ μπάντας Cios για τον ουκρανό λαϊκό ήρωα Καρμελιούκ – έναν αγρότη του 18ου-19ου αιώνα ο οποίος οργάνωνε ομάδες με τις οποίες έκλεβε από τους πλούσιους και έδινε στους φτωχούς, γι΄ αυτό και σήμερα τον χαρακτηρίζουν ως τον Ουκρανό Ρομπέν των Δασών.


Moscow Death Brigade – Ghettoblaster / “Hoods Up”, 2015

Υπάρχουν αντιφασίστες στην Ρωσία του Πούτιν; Οι τρελαμένοι hardcore punk χιπχοπάδες Moscow Death Brigade λένε εμφαντικά ναί. Ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στον φασισμό, ενάντια στον σεξισμό.


Circle Jerks – Wild in the Streets / “Wild in the Streets”, 1982

Πριν 40 χρόνια, το 1982, οι Circle Jerks κυκλοφορούν ένα από τα πιο σπουδαία hardcore punk άλμπουμ. Ξεκινάει το άλμπουμ με το ομώνυμο κομμάτι, Wild in the streets, και θέλεις να βγεις έξω στο δρόμο και να τρέχεις αγριεμένος… τρελαμένος… με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω γύρω…