Οι επιλογές των παραγωγών του σταθμού γι’ αυτήν την εβδομάδα!

Κωνσταντίνος & Μελαχρινός – M.O.V.
Bessie Smith – Nobody knows you when you are down and out
“Κάποτε που λες έβγαζα λεφτά και ξόδευα / και ταύτιζα την ευτυχία με το χρήμα / τώρα πια…”

Βαγγέλης Ντούγκος & Χριστιάνα Μαγκριώτη – Twin Kicks
Etta James – I’d Rather Go Blind
Για κάποιες φωνές είναι δύσκολο να βρεις επίθετα να χαρακτηρίσεις τη μαγεία τους. Με αφορμή το επερχόμενο αφιέρωμά μας σε τέτοιες φωνές (Twin kicks special: heavenly voices), για αυτή τη βδομάδα επιλέξαμε την μεγάλη Etta James σε ένα blues διαμάντι του 1967.

Latcho Drom – Latcho Drom
Thandiswa – Zabalaza
Μέσα από ρυθμούς xhosa, mbaqanga, kwaito ως reggae, funk και jazz η απίθανη Νοτιοαφρικανή τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Thandiswa μας χαρίζει τις κονωνικοπολιτικές ανησυχίες της.

Γιώργος Φερτάκης – Το Φράγμα Του Ήχου
Manic Street Preachers – Liverpool Revisited
Σε μια εβδομάδα που η αγαπημένη Liverpool πανηγυρίζει την πρόκριση της στους ημιτελικούς του Champions League, οι επίσης αγαπημένοι (αν και ενίοτε γλυκεροί) Manic Street Preachers κυκλοφορούν το δεύτερο (μετά το South Yorkshire Mass Murderer του ‘98) τραγούδι τους που καταπιάνεται με τα γεγονότα του Χίλσμπορο. Αν αγαπάς την ομάδα, το ποδόσφαιρο, τη ζωή, βλέπεις και το εξαιρετικό ντοκυμαντερ Hillsborough Disaster.

Σπύρος Καλετσάνος – Noir
Chumbawamba – The Diggers’ Song
Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατο ενός σπουδαίου τύπου, που έβαλε το χεράκι του για τη γέννηση της αντικουλτούρας και την έμπρακτη δημιουργία της εναλλακτικής κοινωνίας, αποφάσισα να μελετήσω λίγο πιο διεξοδικά τη ζωή του. Ο Emmett Grogan υπήρξε στα μόλις 35 χρόνια της ζωής του, Ιρλανδός, πρεζάκιας, κινηματογραφιστής, τρελός, ηθοποιός, συγγραφέας, ακτιβιστής, ατακαδόρος ολκής, αλλά ανάμεσα στα πολλά έμεινε στην ιστορία ως ένας εκ των ιδρυτών των Diggers, στο San Francisco του 1966. Πήραν τ’ όνομα τους από την ομώνυμη κοινοβιακή, αναρχική ομάδα του 17ου αιώνα, για την οποία μας ”ενημέρωναν” το 1988 οι σύντροφοι Chumbawamba, στην κλασσική υπεραιωνόβια μπαλάντα The Diggers Song. Περισσότερα για τον απίστευτο αυτόν τύπο, στην εκπομπή της Πέμπτης 11/4 (στο mixcloud).

Δημήτρης Δελής – Honky Tonk Lagoon
Spirogyra – The Future Won’t Be Long
Στις 4 Απρίλη έφυγε απο την ζωή σε ηλικία 68 ετών ο Martin Cockerham, κιθαρίστας και τραγουδιστής των Spirogyra, της τεράστιας μπάντας που σημάδεψε το progressive folk και κυκλοφόρησε τρεις υπέροχους δίσκους μεταξύ 1971 και 1973.

ToSofoPaidi – Blanketed By Static
Traffic Experiment – Vashta Nerada [Doctor Who Theme]
Την πρώτη φορά που πάτησα το πόδι μου στο Λονδίνο και αντίκρυσα τηλεφωνικό θάλαμο, ορκίζομαι πως φαντασιώθηκα τον Doctor Who με την μορφή του Tom Baker (και μόνο!) να σκάει μύτη και να μπαίνει μέσα για να βρεθεί σε κάποια άλλη διάσταση. Στα χρόνια που πέρασαν Δόκτωρες στο BBC άλλαξαν πολλοί, το μουσικό θέμα όμως όχι. Ευτυχώς δηλαδή! Ωστόσο, στις αρχές της δεκαετίας, οι Traffic Experiment αποφάσισαν να παίξουν λίγο μαζί του και -μεταξύ μας- έκαναν πολύ καλά.