mosaic

Γιώργος Χούλλης – Unbalanced Pieces “Sonic Youth – My Friend Goo”
Με αφορμή την επερχόμενη δισκογραφική επιστροφή του Thurston Moore και τα σημερινά γενέθλια της Kim Gordon, μία μικρή υπενθύμιση του πόσο σημαντικό group υπήρξαν για τη σκηνή των 90’s οι Sonic Youth αλλά και πόσο μεγάλο και δυσαναπλήρωτο είναι το κενό που άφησε η διάλυση τους.

Σπύρος Καλετσάνος – Noir “Krzysztof Komeda – Kattorna”
Πολωνία, 60s, Jazz, κινηματογράφος, ασπρόμαυρα τοπία. Μια σειρά από λέξεις και εικόνες μου έρχονται στο νού, όταν ακούω αυτόν τον σπουδαίο πιανίστα, συνθέτη και <> από το Πόζναν. Ο Krzysztof Komeda, γιατρός κάποτε, βάδισε παράλληλα με την άνθιση των festival, του νέου σινεμά και της φρέσκιας jazz σκηνής της τεράστιας αυτής χώρας. Έφυγε νωρίς, μόλις στα 38 του, αλλά πρόλαβε να αφήσει το στίγμα του. Όταν βλέπει κάποιος τα πρώτα film του Polanski (από το Μαχαίρι στο Νερό ως Το Μωρό της Ρόζμαρι), ας θυμάται πως το ηχητικό πλαίσιο είναι δικό του, όχι μόνο όμως. Μια σειρά από ταινίες του Wajda, του Skolimowski και άλλων, <<ντύθηκαν>> με τη δική του μουσική. Παράλληλα ηχογράφησε διάφορους δίσκους, περνώντας τα σύνορα της πατρίδας του, Η.Π.Α., Δυτική Γερμανία, Σκανδιναβία. Εκει στη Σουηδία, έγραψε και το κομμάτι για το ομώνυμο film (του ’65) του Henning Carlsen, Kattorna, γάτες, το οποίο υπάρχει και στο οριακό LP του Astigmatic (1966).

Δημήτρης Δελής – Honky Tonk Lagoon “Pokey LaFarge – Riot in the Streets”
O Pokey LaFarge ,o 33χρονος μουσικός από το St.Liouis επιστρέφει δυο χρόνια μετά το Something in the Water με νέο δίσκο με τίτλο Manic Revelations.O δίσκος είναι μια μίξη swing,blues,country και jazz με τον Pokey φανερά επηρεασμένο από την προ διετίας δολοφονία του 18χρονου Μichael Brown από την αστυνομία στο St.Liouis.”There’s so much left to learn, as the bullets fly and the buildings burn”

Aλεξάνδρα Θανέλλου – Η Καλή και η Ανάποδη “Betty Davis – Nasty Gal”
A hey hey and good dirty nasty gal now.(Καλώς την κι ας άργησε).

Νίκος Ταλεμόπουλος – Άγρυπνοι στην Αθήνα “The Black Angels – Half Believing”
Τους Τεξανούς νεοψυχεδελάδες δε μπορώ να πω ότι τους έχω σε μεγάλη υπόληψη. Πριν 3-4 μέρες έβαλα να ακούσω το νέο δίσκο Death Song, μάλλον διεκπεραιωτικά. Και από τότε ακούω το συγκεκριμένο τραγούδι σε repeat.
“Feeling for you is useless – These feelings for you are hopeless”

Πι Ζήτα – Μια Παρτίδα με Το Humba! “The Streets – Stay Positive”
Σε μια εκπομπή που “επιβαλλόταν” η θετική διάθεση επιλέχτηκε αυτό, από τη δισκάρα των (του δλδ) Streets, το “Οriginal Pirate Material”.Αυτό & Καλά Μυαλά..

Κάλλη Συνοδινού – Ηλεκτρική Εδέμ “A Hawk and a Hacksaw – You Have Already Gone to the Other World”
Με έμπνευση τις “Σκιές των Ξεχασμένων Προγόνων”, οι A Hawk & A Hacksaw έφτιαξαν το “You Have Already Gone To Another World”. Εντελώς πειραματικό στέκεται στο ύψος της κινηματογραφικής γλώσσας του Παρατζάνοφ. Μια διάπυρη εθνογραφική σπουδή, ανείπωτη χαρά βουτηγμένη σε αβάσταχτο πόνο, δεισιδαιμονία και μοιρολατρία – ψυχεδελική folk χτισμένη πάνω στις λαϊκές μουσικές παραδόσεις των λαών του Καυκάσου, Ένας ναΐφ πίνακας, γεμάτος χρώματα, μια αγιογραφία-μασκαράτα, ένα παγανιστικό πανηγύρι.

Γιώργος Φερτάκης – Το Φράγμα Του Ήχου “Jeff Dahl – Mary, Are You Livin’?”
Στον απόηχο της περασμένης εκπομπής του Φράγματος που ήταν αφιερωμένη στον αδικαιολογήτως αφανή ήρωα Jeff Dahl.

Ορίστε και όλο το playlist!