mosaic

Νίκος Ταλεμόπουλος – Άγρυπνοι στην Αθήνα “World’s End Girlfriend – Garden in the Ceiling”

Το πιο ενδιαφέρον post rock festival για φέτος γίνεται στην Ιαπωνία.Βλέποντας τα ονόματα θυμήθηκα αυτό εδώ το διαμάντι, ένα από τα καλύτερα και πιο περίεργα post rock τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ.

Δημήτρης Δελής – Honky Tonk Lagoon “Bardo Pond – Effigy”
Καινούριο άλμπουμ για τους βετεράνους πια (σχηματίστηκαν το 1991) Βardo Pond με τίτλο Under the Pines,με την μπάντα από την Φιλαδέλφεια να μας δίνει ακόμη ένα δίσκο γεμάτο ψυχεδελικούς θορύβους…

Aλεξάνδρα Θανέλλου – Η Καλή και η Ανάποδη “16 Hosepower – Flutter”
Σαν να σ’ έχουν σαπίσει στο ξύλο…
But
No man lives upon that land
Far enough for us to see

Έλενα Λιδωρικιώτη – Ακούειν Επικινδύνως “Μάνος Χατζιδάκις – Πάθη Από Τον Έρωτα”
Ποιητικά..

Latcho Drom – Latcho Drom “Rory Gallagher – Barley and Grape Rag”
Καραδίσκαρος το “Calling Card”, αλλά -ανάμεσα στα άλλα έπη- εμείς θέλουμε να σταθούμε σε αυτό το μικρό διαμαντάκι.

Σπύρος Καλετσάνος – Noir “Neil Ardley – The Greek Variations”
Μια περίεργη(?) σύμπραξη εν έτη 1969. 3 Βρετανοί (2 Άγγλοι και ένας Σκοτσέζος) συμπράττουν με 17 ακόμα μουσικούς, κάνοντας Ελληνικές παραλλαγές και ασκήσεις του Αιγαίου πελάγους. Στο Greek Variations & Other Aegean Exercises των Neil Ardley, Ian Carr (Nucleus ατελείωτη μπαντάρα) & Don Rendell, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Εδώ ακούμε την πρώτη πλευρά, όπου 1 κομμάτι την καταλαμβάνει όλη, περιλαμβάνοντας 6 θέματα, με αρχή και τέλος τον … τσοπανάκο. Ποιος ξέρει πως και γιατί ο Ardley και η … παρέα του αποφάσισαν να βουτήξουν στο Αιγαίο. Ίσως κάποιο καλοκαιρινό ταξίδι, ίσως η πολιτική κατάσταση της εποχής (χούντα), ίσως κάποιος δικός μας μουσικός που ζούσε ή ηχογραφούσε στην Αγγλία. Η ουσία είναι η μουσική όμως και όταν κλείνεις τα μάτια και ακούς το 24λεπτο κομμάτι, γεύεσαι τη μεσόγειο και μια ατελείωτη ομορφιά και ανεμελιά που σε γεμίζει αυτή η απαρτιζόμενη από πνευστά και έγχορδα μελωδία. Μνήμες από πραγματικά ή φανταστικά καλοκαίρια, παφλάζουν στα αυλάκια του βινυλίου.

Δημήτρης Κουτουκάκης – Groovy Ingredients “The Funkees – Akula Owu Onyeara”
1973…Οι The Funkees ήταν μία (afro) rock μπάντα που εμφανίστηκε στο μουσικό προσκήνιο της Νιγηρίας λίγο μετά τον εμφύλιο (πόλεμος της Μπιάφρα). Το συγκεκριμένο κομμάτι κυκλοφόρησε ως 7” single σε 2 μέρη ”Akula Owu Onyeara pt 1 & pt 2” (διάλεκτος Igbo). Η συγκεκριμένη εκτέλεση περιλαμβάνει και τα 2 μέρη ως ένα κομμάτι… Ο τίτλος του τραγουδιού μεταφράζεται στα Αγγλικά ‘Don’t beat the madman’.

Γιώργος Χούλλης – Unbalanced Pieces “Wire – Short Elevated Period”
Μια ιδιαίτερα δημιουργική περίοδο φαίνεται να διανύουν οι Βρετανοί Wire. Το “Short Elevated Period” είναι ένα από τα πρώτα δείγματα του 16ου δίσκου της μπάντας, που κυκλοφορεί στις 31/3 και δείχνει μια μπάντα που παρά τα 40 χρόνια ύπαρξης διατηρεί την έμπνευση της.
https://www.youtube.com/watch?v=yfiurED57iw

Κάλλη Συνοδινού – Ηλεκτρική Εδέμ “Roberto De Simone e NCCP  – Tarantella (Oi mamma ca mò vene)”
Στον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας ένα παρεπιδημούν έντομο , η τεράστια χνουδωτή αράχνη, που πήρε το όνομά της από την περιοχή,  προκαλούσε με το  τσίμπημά της μια διαταραχή που έγινε γνωστή σαν ταραντισμός. Τα συμπτώματα, εκτός από τον τρομερό πόνο ήταν βαθιά μελαγχολία, ένα αγωνιώδες συναίσθημα πανικού, κατάθλιψη και ένα προαίσθημα θανάτου… και μαζί, η ανάγκη, η έντονη επιθυμία για έναν οργιαστικό, σχεδόν θυμωμένο, εκστατικό χορό.Ωστόσο, σήμερα είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι το φαινόμενο του ταραντισμού δεν ήταν τίποτα παραπάνω από κρούσματα μιας συλλογικής νεύρωσης και κυρίως, υστερικές αντιδράσεις εξέγερσης κατά της καταπιεσμένης λίμπιντο…..

Γιώργος Φερτάκης – Το Φράγμα Του Ήχου “Trixie Smith – My Daddy Rocks Me”
Ακόμα μια απόδειξη του ότι σχεδόν πάντα κάτι άγνωστο μα οικείο θα παραμονεύει για να σε αιχμαλωτίσει σε ένα soundtrack.Από το Blue Jasmine του Woody Allen.

Sisyphoss – #HUMBAonair “Body Count – Momma’s Gotta Die Tonight”
Το νέο κομμάτι των Body Count, είναι μια αφορμή για να ξανακάνουμε ένα σεβάσμιο πέρασμα από τη δουλειά τους. Το Momma’s Gotta Die Tonight από το πρώτο άλμπουμ (Body Count) αποτελεί ένα κομμάτι-μνημείο κατά του ρατσισμού, βγαλμένο από το πιο ριζοσπαστικό μουσικό υβρίδιο των τελευταίων 30 χρόνων. Ραπομεταλοκομμουνισμός ή βαρβαρότητα κυρίες και κύριοι.

Ορίστε και όλο το playlist!