γράφει το Καπυμπάρα (Agit Pop)

Από τη δεκαετία του 1930 και μέχρι τη δεκαετία του 1960 στις Νότιες και Νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες μια μορφή λαϊκής νυχτερινής διασκέδασης χαμηλού κόστους, κυρίως στις αγροτικές κοινότητες, ήταν το λεγόμενο «Ραδιόφωνο των Συνόρων» (Border Radio). Ήταν ραδιοσταθμοί που στήνονταν κατά μήκος των νότιων συνόρων, από την πλευρά του Μεξικού (ώστε να ξεφεύγουν από την αμερικανική νομοθεσία) και αναμετέδιδαν μουσική (country & western, blues αργότερα και rock), ζωντανές διαφημιστικές εκπομπές για βιβλία με παρτιτούρες και στίχους τραγουδιών ή αμφίβολης αποτελεσματικότητας φαρμακευτικά σκευάσματα, φονταμενταλιστές ευαγγελιστές ιεροκήρυκες, τοπικούς πολιτευτές και κωμικά σόου. Συχνά, η εμβέλειά τους κάλυπτε ολόκληρη τη χώρα ή -των πιο φιλόδοξων από αυτούς- έφτανε μέχρι την Ιαπωνία και τη Δυτική Ευρώπη, όπου υπήρχαν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Την ίδια περίοδο, όλοι οι ραδιοσταθμοί στη χώρα, στήριζαν μεγάλο κομμάτι του προγράμματός τους στις ζωντανές εκπομπές και το ταλέντο και το αυτοσχεδιαστικό λαϊκό χιούμορ των παραγωγών τους, που ήταν πολύ διαδεδομένο και δημοφιλές. Ο Woody Guthrie καθώς ταξίδευε από πολιτεία σε πολιτεία, όχι μόνο άκουγε αυτές τις εκπομπές, αλλά συμμετείχε κιόλας. Το 1937 στην Καλιφόρνια είχε ζωντανή εκπομπή στον ραδιοσταθμό KFVD του Χόλιγουντ, με τον ξάδερφό του Leon “Jack” Guthrie, το “The Oke and Woody Show”, ενώ όταν έφυγε ο Jack, τον αντικατέστησε η Maxine Dempsey (γνωστή και ως “Lefty Lou”) στο “Woody and Lefty Lou Show”, όπου διαφήμιζαν και ένα βιβλίο με τραγούδια, το “Woody and Lefty Lou’s Favorite Collection of Old Time Hill Country Songs”. Με την Lefty Lou για ένα διάστημα έβγαζαν στον αέρα και μια κωμική εκπομπή από τα ραδιοκύματα ενός Border Radio, του ραδιοσταθμού XELO, που βρισκόταν στην Τιχουάνα του Μεξικού, όπου ο Woody υποδυόταν τον ρόλο ενός κλόουν hillbilly.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το border radio υπάρχει το βιβλίο των Gene Fowler και Bill Crawford “Border Radio Quacks, Yodelers, Pitchmen, Psychics, and Other Amazing Broadcasters of the American Airwaves”, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις University Of Texas Press to 2002.

Ακούμε από τον Woody Guthrie και τον Cisco Houston στο “Rocky Mountain Slim and Desert Rat Shorty” μία «οικιακή ηχογράφηση» – παρωδία εκπομπής σε border radio.


More Posts for Show: Agit Pop