γράφει τα λόγια ToSofoPaidi (blanketed by static) και επιλέγει τις μουσικές το Καπυμπάρα (Agit Pop)

Une voix s’élève au lointain… // A voice raises from far away…

Τις πρωινές ώρες της Τρίτης 24 Μαρτίου έφυγε από την ζωή σε ηλικία 86 ετών ο μεγάλος Manu Dibango. Την είδηση του θανάτου του σε γαλλικό νοσοκομείο εξαιτίας του κοροναϊού, ανακοίνωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) και ακολούθησε ένα post στην σελίδα του Dibango στο facebook, αποχαιρετώντας τον “δικό της” Papy Groove.

Ο Emmanuel N’Djoké Dibango, όπως ήταν το πλήρες του όνομα, γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1936 στην Ντουάλα του Καμερούν και, αφού πήρε τα πρώτα γράμματα και έμαθε τα πρώτα του γαλλικά στην αφρικανική χώρα, συνέχισε τις σπουδές του στο Λύκειο στην Γαλλία και εκεί ήρθε σε επαφή με την μουσική. Αρχικά ήταν το πιάνο, στην συνέχεια το σαξόφωνο και τελικά το βιμπράφωνο, τα όργανα που τον κέρδισαν και τον χαρακτήρισαν.

«Οι μαύροι που γνωρίζαμε (στην Γαλλία) ήταν είτε μποξέρ, όπως ο Sugar Ray Robinson, είτε τζαζίστες. Έτσι, καταλήξαμε να πηγαίνουμε σε υπόγεια στο Παρίσι όπου μπορούσαμέ να δούμε τους “[Louis] Armstrongs” και τους “Count Basies” με τους οποίους ταυτιζόμασταν», είχε πει σε μια συνέντευξη του στο QWEST TV το 2018 σχετικά με τις πρώτες του μουσικές ακροάσεις. Ο ίδιος εντάχθηκε στο κονγκολέζικο σχήμα Le Grand Kallé et l’African Jazz, ή αλλιώς πιο γνωστό ως African Jazz, του Joseph Kabasele Tshamala και μαζί τους περιόδευσε στο Βέλγιο και το Κονγκό πριν επιστρέψει στο Παρίσι. «Η αφρικανική μουσική βρισκόταν στο μουσείο για πολύ καιρό», είχε δηλώσει το 1995 στους New York Times και ο ίδιος φρόντισε πολύ καλά να την βγάλει από αυτό.

Κατά την διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με δεκάδες καλλιτέχνες, όπως ο Fela Kuti, ο Herbie Hancock, οι Fania All-Stars, ο Hugh Masekela ή οι Ladysmith Black Mambazo, ανέμειξε την αφρικανική μουσική με ευρωπαϊκά μουσικά στοιχεία, ανέδειξε την αφρικανική τζαζ και άφησε πίσω του δεκάδες μουσικά διαμάντα. Πιο γνωστό από όλα φυσικά το Soul Makossa, ηχογραφημένο αρχικά το 1972 ως B-Side του “Hymne de la 8e Coupe d’Afrique des Nations” και αφιερωμένο στην πρόκριση του Καμερούν στα προημιτελικά του Κυπέλλου των Εθνών Αφρικής (CAN) την χρονιά εκείνη.

Στο άκουσμα του θανάτου του καμερουνέζου μουσικού, το Καπυμπάρα ετοίμασε ένα μικρό mixtape, ελάχιστο φόρο τιμής από όλους μας προς τον μεγάλο Manu Dibango.

Adieu Manu…

 

 


More Posts for Shows: Agit Pop, blanketed by static