Δεκατρία συναπτά έτη λειτουργίας επί δώδεκα μήνες συμπληρώνονται αυτές τις μέρες για το Music Society web radiON. Και πραγματικά είναι αρκετά δύσκολο να σταθεί κανείς στο τι σημαίνει και δε σημαίνει αυτή η πρόταση, για αυτό και μείς αφήσαμε την πράξη 13×12 χωρίς το ίσον της. Γιατί αλήθεια με τι θα μπορουσε να ισούνται 13 χρόνια συνεχούς ραδιοφωνικής παρουσίας, και πώς θα μπορούσαμε να αποτιμήσουμε με αριθμούς ένα τόσο μεγάλο κομμάτι από τις ζωές μας;

Σίγουρα η εύκολη λύση είναι να καταφύγουμε στους αριθμούς και στη  στατιστική, αν μη τι άλλο έτσι λειτουργεί ο κόσμος μας και θα γίνουμε αμέσως και κατανοητοί και εντυπωσιακοί. Αλλά για άλλη μια φορά θα επιλέξουμε το δύσκολο δρόμο, όπως τον έχουμε επιλέξει εδώ και τόσα χρόνια και επιμένουμε να τον ακολουθούμε.

Επιμένουμε να λειτουργούμε επί 13 χρόνια χωρίς χορηγούς, σπόνσορες και διαφημίσεις αποκλειστικά βασιζόμενοι στη δική μας οικονομική συνεισφορά ή στα όποια -ελάχιστα- έσοδα μπορεί να έχουμε από party και dj sets. Επιμένουμε να λειτουργούμε αυτοδιαχειριζόμενα και αμεσοδημοκρατικά χωρίς αρχηγούς και ηγέτες χωρίς παλιούς και νέους με βασικό εργαλείο την συνέλευσή μας. Επιμένουμε σε ένα μοντέλο ραδιοφωνικής εκπομπής που απέχει τόσο από τις βιομηχανικά επεξεργασμένες playlists της μουσικής βιομηχανίας όσο και από ένα ραδιόφωνο wannabe σταριλικιών κάθε είδους, βάζοντας στο επίκεντρό μας την ίδια τη μουσική, τους μουσικούς και τους καλλιτέχνες κι εμάς τους/τις παραγωγούς σαν ακροατές. Σαν ενεργούς κυρίως ακροατές. Επιμένουμε να μένουμε ανοιχτοί σαν εγχείρημα και να υποδεχόμαστε συνεχώς νέους ανθρώπους. Επιμένουμε συνολικά να στεκόμαστε απέναντι σε έναν κόσμο που κυρίως παράγει και αναπαράγει τη μιζέρια: την υλική, την οικονομική, την πολιτιστική, τη συναισθηματική και την κοινωνική. Επιμένουμε να μοιραζόμαστε, βασικά, την ιδιωτικότητά μας σαν ακροατές και με αυτόν τον τρόπο να την μετατρέπουμε σε συλλογική διαδικασία. Επιμένουμε απέναντι στις κατακερματισμένες ατομικότητες καταναλωτών πολιτιστικών προϊόντων, να αντιτάσσουμε τα κοινά μας βιώματα σαν ακροατές και ακροάτριες στη βάση των κοινών μας βιωμάτων. Είμαστε κοινωνία και όχι σύνολο ατόμων. Τόσο απλά. Και στη μουσική.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, όλα τα παραπάνω δεν είναι εύκολα. Σε καμία και κανέναν μας δεν μας περισσεύουν τα λεφτά μιας και ανήκουμε σε εκείνη την κοινωνική τάξη που πρέπει να δουλέψει για να ζήσει. Η αμεσοδημοκρατία και η αυτοδιαχείριση δεν είναι πάντα εύκολες διαδικασίες και ενίοτε θα γίνουν ψυχοφθόρες, συναισθηματικά έντονες, δύσκολες και χρονοβόρες. Και το βασικότερο: ξέρουμε ότι ζούμε σε μια αντίφαση και σε έναν αντιφατικό κόσμο. Ξέρουμε ότι θα κάνουμε λάθη, ξέρουμε ότι θα κάνουμε συμβιβασμούς ξέρουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουμε μέσα σε μια αντίφαση.

Και έτσι κινηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα από τις εκπομπές μας, μέσα από μια καθημερινή τριβή, μέσα από μουσικές που μάθαμε φτιαχνωντας τις εκπομπές μας και ακούγοντας τις άλλες εκπομπές, συναυλίες που πήγαμε και διασκεδάσαμε (ή και όχι), ποτά που ήπιαμε, τσακωμούς και διαφωνίες, νεύρα και γέλια, νέους άνθρωπους που ήρθαν και παλιούς που έφυγαν. Με έναν τρόπο δηλαδή, ένα μικρό κομμάτι των ζωών μας.

Κάπως έτσι πάμε, κάπως έτσι θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε, και κάπως έτσι ερχόμαστε 13 ολόκληρα χρόνια μετά να είμαστε ακόμα εδώ. Και για να είμαστε ακόμα εδώ.

Αυτό το Μάη λοιπόν γενεθλιάζουμε και θα το τιμήσουμε αναλόγως. Πρώτα στις 3/5 τη μέρα που πρώτη φορά εκπέμψαμε από τις 13.00 ως τις 12.00 τα μεσάνυχτα θα έχουμε ζωντανές εκπομπές, ειδικά αφιερώματα και καλεσμένους σε ένα πολύ special ραδιοφωνικό party. Μετά, στις 13/5 θα κάνουμε φυσικά το ανάλογο πάρτι μας, με τις ανάλογες μουσικές και την πολύ ανάλογη διάθεση.

Και κλασσικά μένετε κοντά στα ηχεία σας και στα social media για όλες τις επιμέρους ανακοινώσεις για ό,τι ετοιμάζουμε!

βα.αλ. – Ανθρακωρηχείο


More Posts for Show: Ανθρακωρηχείο