Benjamin Britten και Sviatoslav Richter.
Benjamin Britten και Sviatoslav Richter.

Στα αυριανά Κλασικά…Ηχογραφημένα με τον Χρήστο Μακρόπουλο (Σάββατο στις 10.00), μεταξύ άλλων:«Πολοβτσιανοί χοροί» – το αριστούργημα του Alexander Borodin.Παραμένουμε στην Ρωσία με 2 έργα Τσαϊκόφσκι – ο «Μάρτιος» από τους 12 «Μήνες του Χρόνου», σε μια ιδιαίτερη ερμηνεία με τον Μιχαήλ Πλετνιέφ, και ένα βαλς από την «Λίμνη των Κύκνων».

Το ρωσικό βαλς δίνει την αφορμή για να μεταφερθούμε στην «πατρίδα» του βαλς, την Βιέννη. Έξοχο δείγμα βιενέζικου βαλς είναι το «Αυτοκρατορικό Βαλς» του Γιόχαν Στράους.Το πέρασμά μας από την Βιέννη ολοκληρώνεται με την αριστουργηματική σονάτα του Μότσαρτ για 2 πιάνα Κ 448. Το δεύτερο μέρος, το Andante, συνιστά, ίσως, τον μουσικό «ορισμό» της γαλήνης και της ειρήνης… Εδώ, συναντώνται δύο κορυφαίες μουσικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα: ο Σβιατοσλάβ Ρίχτερ και ο Μπέντζαμιν Μπρίττεν – σε μια ιστορικής σημασίας ηχογράφηση.

Παραμένουμε στην μουσική για δύο πιάνα, ολοκληρώνοντας την εκπομπή με την 1η σουίτα για 2 πιάνα του Ραχμάνινοφ: πρόκειται για νεανικό έργο του συνθέτη, αποτελούμενο από τέσσερα μέρα, καθένα από τα οποία είναι «εμπνευσμένο» από ποιητές που αγαπούσε ο Ρώσος συνθέτης.Η «Βαρκαρόλα» το 1ο (και κατ’εμέ το ωραιότερο) μέρος της Σουίτας, είναι βασισμένη σε ποίηση Λέρμοντοφ, και θα την ακούσουμε όπως την ερμήνευσαν δύο σπουδαίοι πιανίστες – η Martha Argerich και ο Alexander Rabinovich.

Καλή ακρόαση!


More Posts for Show: Κλασικά…Ηχογραφημένα