Το Latcho Drom θα κάνει ένα μεγάλο ταξίδι σε μια σειρά εκπομπών με progressive μελωδίες σε φόντο ιβηρικό.

Η ιστορία του progressive rock στην Ισπανία έχει αρκετές ιδιαιτερότητες. Η βασική είναι ότι λόγω πολιτικών τεκταινόμενων (δικτατορία Φράνκο, λογοκρισία) εμφανίζεται με καθυστέρηση πέντε ετών απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η λεγόμενη «χρυσή εποχή» του ισπανικού progressive rock ήταν η περίοδος 1975-1982. Τότε δεκάδες μπάντες ηχογραφούσαν και έπαιζαν ζωντανά σε όλη τη χώρα, ενώ η υποστήριξη από τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες και τα μέσα επικοινωνίας ήταν εξίσου ισχυρή.

Η προαναφερθείσα αργοπορημένη άνθιση του είδους οδήγησε σε κάποια πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, το ισπανικό progressive rock συνδυαζόταν πάντα με άλλα σύγχρονα μουσικά είδη της εποχής και παράλληλα ενσωμάτωνε τις παραδόσεις του κάθε τόπου στον οποίο ευδοκίμησε.

triana
Εν γένει παρατηρούνται τέσσερις βασικές τάσεις ανάλογα με την περιοχή:

  • Καταλωνία – Το συμφωνικό, καταλανικό ροκ (rock laietano) έτεινε συχνά με πειραματική διάθεση προς το jazz rock και με μπάντες όπως οι Iceberg, Gotic, Orquestra Mirasol, Secta Sónica, κτλ.
  • Μαδρίτη – Το ροκ της Μαδρίτης (rock madrileño) συμπεριελάμβανε τα χαρακτηριστικά της πρωτεύουσας. Πιο αστικό με τάσεις προς το hard rock και τις live συναυλίες. Χαρακτηριστικές μπάντες, οι Asfalto, Ñu, Los Brincos, Módulos, κτλ.
  • Ανδαλουσία – Το ανδαλουσιανό ροκ (rock andaluz) είχε ενσωματώσει πλήρως επιρροές από το flamenco με εξαιρετικά δημιουργικό τρόπο και έδωσε σπουδαία δείγματα με μπάντες όπως οι Triana, Cai, Medina Azahara, Mezquita, κτλ.
  • Χώρα των Βάσκων – Το βασκικό ροκ (rock vasco) είναι έντονα επηρεασμένο από τη μουσική παράδοση της περιοχής. Το χαρακτηρίζει μια τάση προς το progressive folk rock με μπάντες όπως οι Haizea, Errobi, Itoiz, Enbor, κτλ.

errobi

Μετά τη «χρυσή εποχή», ουσιαστικά μετά το 1982, οι περισσότερες μπάντες εξαφανίστηκαν ή άλλαξαν τον ήχο τους ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των νέων καιρών.

Από το 2000 και έπειτα, μέσα από το new prog, αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον στην Ισπανία -όπως και γενικότερα- και πολλές μπάντες ενσωματώνουν progressive στοιχεία στη μουσική τους. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις, οι Amarok, Difícil Equilibrio, Kotebel, Tricantropus, κτλ.

canarios

Πρώτος σταθμός στις 3/2 το progressive rock της Μαδρίτης.

Δεύτερος σταθμός στις 17/2 το progressive rock στη Χώρα των Βάσκων.

Τρίτος σταθμός στις 9/3 το progressive rock στην Ανδαλουσία.

Τέταρτος σταθμός στις 6/4 το progressive rock στην Καταλωνία.

Πέμπτος σταθμός στις 20/4 το progressive rock στην υπόλοιπη Ισπανία.

Latcho Drom κάθε Τετάρτη στις 23:00. Συντονίζεστε live!

 

* Μια εξαιρετική δίγλωσση (αγγλικά/ισπανικά) πύλη για όσους θέλουν να μελετήσουν το ισπανικό progressive rock είναι η SPRP.

More Posts for Show: Latcho Drom