Τρία εντελώς διαφορετικά συγκροτήματα. Τρεις δίσκοι διαφορετικοί μεταξύ τους, με κοινό χαρακτηριστικό την αίσθηση της ερήμου που αποπνέουν και την αγάπη των επιμέρους  μουσικών για ξοδεμένες νύχτες κάτω από τον ατέλειωτο ουρανό.

του Χάρη Πολονύφη

hermano: Into The Exam Room1. Hermano -…Into the Exam Room (Suburban 2007)
Μέσα από τις στάχτες των stoner rock τιτάνων Kyuss ξεπήδησαν δυο συγκροτήματα. Και αν οι Queens of the Stone Age αποτελούν έως και σήμερα την πρώτη γραμμή του λεγόμενου “ροκ της ερήμου”, οι Hermano του John Garcia αξίζουν μεγαλύτερης αναγνώρισης. Με τον τρίτο τους δίσκο παρέδωσαν μια ντουζίνα σφιχτοδεμένων τραγουδιών, με τσαγανό,  γκρουβάτες μπασογραμμές και την κλασσική θεματολογία του είδους. “Kentucky”, “Into the Exam Room”, “Bona Fide” και εννέα ακόμη συνθέσεις παρασύρουν τον ακροατή σε ένα ταξίδι μέσα στην δίνη της ερήμου. The desert is ruthless, όπως σωστά τραγουδάνε.

cover art2. Tinariwen-Tassili (Anti- 2011)

Οι μουσικοί της φυλής Τουαρέγκ-από την Βόρεια μεριά της ερήμου στο Μάλι-που απαρτίζουν τους Tinariwen, σε κάθε τους κυκλοφορία μεταφέρουν μοναδικά τα επιμέρους συστατικά του περιβάλλοντός τους. Η απεραντοσύνη του ανοιχτού τοπίου, η αίσθηση μοναξιάς και η επιβλητική παρουσία της φύσης καθιστούν κάθε ακρόαση των δίσκων τους ξεχωριστή εμπειρία. Με ολοένα και περισσότερους καταξιωμένους μουσικούς έτοιμους να συνεργαστούν μαζί τους (στον συγκεκριμένο δίσκο είναι η σειρά του κιθαρίστα των Wilco Nels Cline), οι Tinariwen μπορεί να ρίχνουν ταχύτητες, με  λιγότερες ηλεκτρικές κιθάρες αυτή την φορά, αλλά με τραγούδια σαν το “Walle Illa”, διατηρούν την  δυναμική τους.

Earthbound 3. The Earthbound – Earthbound (Trade 2000)
Μέλη των Last Drive, Honeydive, Rockin’ Bones, αποτέλεσαν τον πυρήνα των ελλήνων Earthbound. Με μπροστάρη των Alex K. των πρώτων, διοχέτευσαν την αγάπη τους για την αμερικάνικη ροκ παράδοση της ερήμου σε τραγούδια γεμάτα ζωντάνια, με αρχή, μέση και τέλος, ικανά να φέρουν αυτόν τον ήχο πιο κοντά στα αυτιά του μέσου ακροατή. Οι διασκευές τους σε τραγούδια των Kyuss, Woody Guthrie αναδεικνύουν τις επιρροές τους, ενώ η σύνθεση τους “Jeffrey Lee Pierce”, αποτελεί φόρο τιμής στον αδικοχαμένο ηγέτη των The Gun Club, παρέχοντας την γέφυρα με τις garage punk καταβολές του συγκροτήματος.
Ο Χάρης Πολονύφης παρουσιάζει την εκπομπή Captain America and the Wild Wild West κάθε Τετάρτη 22.00 – 23.00 (Την ίδια ώρα κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα συμπαρουσιάζει την εκπομπή Harry-Irene Show μαζί με την Ειρήνη Μιχοπούλου).