Αν και ο Αμερικανός Joe Pernice έχει κυκλοφορήσει 12 δίσκους, είτε solo, είτε ως μέλος συγκροτημάτων, είναι τα τραγούδια των Scud Mountain Boys αυτά που του έχουν εξασφαλίσει μια θέση ανάμεσα στους πιο καλούς singer-songwriters της americana σκηνής.

του Χάρη Πολονύφη

Το παραπλανητικό στοιχείο με την μουσική των Scud Mountain Boys έχει να κάνει με την μελωδικότητα της μουσικής τους, κάτι που αυτόματα δημιουργεί συνειρμούς στους ακροατές περί easy listening ατμόσφαιρας και τραγουδιών κατάλληλων για να ακούγονται κάνοντας παράλληλα κάτι άλλο. Οι στίχοι του Pernice όμως αν ακουστούν προσεκτικά συνθέτουν μια άλλη εικόνα. Ιστορίες για άσκοπα ξοδεμένες ζωές, προοπτικές που έμειναν ανεκμετάλλευτες, πρώην εραστές που δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με την αρνητική τροπή που πήραν οι σχέσεις τους και πολλά μικρά συμβάντα μιας ασφυκτικής καθημερινότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τραγούδι In a Ditch, από τον τρίτο και καλύτερο δίσκο τους (Massachusetts) με τους παρακάτω στίχους: “They pulled her from a ditch last night/ Somewhere down on 95/ On the wrong side of the road/ Found a needle and a pipe/ She had hidden by her side.”

Και αν όλα αυτά ακούγονται και είναι αρκούντως σκοτεινά και καταθλιπτικά, ο Joe Pernice φροντίζει να μπολιάζει τις άβολες ιστορίες του με όσο μαύρο χιούμορ ή κυνισμό χρειάζεται για να σε κάνει να διαβάσεις πίσω από τις λέξεις και να καταλάβεις πως μια ελπίδα, όσο μικρή και αν είναι τρεμοπαίζει στο τέλος κάθε τραγουδιού. Άλλωστε πολλοί τίτλοι τραγουδιών αποτελούν έμπρακτες αποδείξεις του ιδιαίτερου χιούμορ του Pernice (Second Semester Lesbian, Endless Bummer).

Οι δυο πρώτοι δίσκοι του συγκροτήματος κυκλοφόρησαν σχεδόν ταυτόχρονα το 1994 και συνήθως βρίσκονται μαζί υπό τον τίτλο The Early Record. Το 1998 με το Massachusetts, οι Scud Mountain Boys είδαν το όνομα τους να γίνεται πιο γνωστό, με πολλά μουσικά περιοδικά του είδους να βρίσκουν κάτι από την μελωδική φλέβα των Big Star στα τραγούδια τους, μαζί με την σκληρή απεικόνιση της αμερικάνικης ζωής μακριά από τις μεγαλουπόλεις, όπως αυτή εκφράστηκε από καλλιτέχνες σαν τον Hank Williams.

Η επανασύνδεση τους το 2013 και η κυκλοφορία καινούργιου υλικού μόνο χαρά έδωσε σε όλους όσους περίμεναν την επιστροφή τους και δίνει την ευκαιρία να τους ανακαλύψουν ακόμα πιο πολλοί.

Ο Χάρης Πολονύφης παρουσιάζει την εκπομπή Captain America and the Wild Wild West κάθε Τετάρτη 22.00 – 23.00 (Την ίδια ώρα κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα συμπαρουσιάζει την εκπομπή Harry-Irene Show μαζί με την Ειρήνη Μιχοπούλου).