Στις 13 Φλεβάρη του 1946, ο ΟΗΕ έστησε το δικό του ραδιοσταθμό. Με αφορμή αυτήν την ημερομηνία, αρκετά αργά –απ΄ότι θα περίμενε κάποιος– προτάθηκε από την UNESCO κι έγινε αποδεκτή από τη Γενική Συνέλευσή του ΟΗΕ, να οριστεί η 13η/2ου (από το 2012), ως η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. Αυτή η συσκευή λοιπόν που όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται όσο πιο μικρή αφενός και ενσωματώνεται σε διάφορες άλλες συσκευές αφετέρου, παραμένει από τις κρισιμότερες πηγές ενημέρωσης και διασκέδασης. Στην περίπτωσή μας, θα επιλέξουμε το δεύτερο που όμως συμπεριλαμβάνει και το πρώτο. Χάρη στον παγκόσμιο ιστό, χρόνια τώρα – με τρανό παράδειγμα, την περίπτωση του Music Society – δε χρειάζεται να εκπέμπεις μέσω της γνωστής συχνότητας των FM (πόσο μάλλον των ΑΜ). Όμως, από την άλλη πλέον μπορούμε να ψάξουμε και ν΄ακούσουμε τί παίζεται σε άλλες χώρες. Πλέον το BBC δεν είναι αυτό το «μυθικό ραδιόφωνο» που άκουγαν επί Κατοχής ή Χούντας, αλλά ο πολυθεματικός ραδιοσταθμός, που ακούμε τον Iggy Pop και πλήθος άλλων. Κάπως έτσι λοιπόν, θα παρουσιάσω μια σειρά από κάποιους ραδιοσταθμούς/παραγωγούς (κι όχι μόνο), που ακούω όσα χρόνια άρχισα ν΄ακούω και τον music society. Ναι ναι, όλα αυτά πήγαν κάπως παράλληλα με αιτία την παρακμή του εγχώριου ραδιοφωνικού τοπίου.

Henry Rollins @ KCRW

Ο KCRW εδρεύει στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, ανήκει στο δίκτυο των ραδιοσταθμών του NPR (κι όμως υφίσταται μ΄ένα παράδοξο στρεβλό τρόπο, δημόσιο ραδιόφωνο στις ΗΠΑ). Εκεί λοιπόν, από τον Μάρτιο του 2009 ο τέως τραγουδιστής των Black Flag, ο Henry Rollins παίζει πλέον κάθε Σάββατο βράδυ (10:00-12:00), αν βρεθείτε στην περιοχή από τους 89,9 FM, διαφορετικά μέσω του KCRW. Τι μας παρουσιάζει λοιπόν ο Κος Ρόλινς; Έχει παίξει από Καμποτζιανό ροκ (προ Pol Pot), έως μικρά απίθανα πανκ ροκ διαμαντάκια από κάθε γωνία του πλανήτη. Προσπαθώ πραγματικά να εντοπίσω αν έχει παίξει κάποιο εγχώριο. Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του, διαβάζοντας πέρα από την λίστα όσων έχει παίξει, διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Αγαπημένες του εμμονές, φυσικά το Αμερικάνικο χάρντκορ πανκ του ’80 (βλέπε όλα τα σχήματα που έχει συμμετάσχει ο TITANAΣ Ian McKaye – Ιάν Μακάι τον προφέρουμε), οι the Fall αλλά κι οι Suicide. Κατά τα άλλα, όπως τον ξέραμε από τη συμμετοχή σε διάφορα ντοκιμαντέρ (αλλά και stand-up comedy στιγμιότυπα), γρήγορο παθιασμένο τέμπο & πορωτική αφήγηση όταν πρόκειται ιδίως για δικές του ανακαλύψεις. Δεν έχει κάποιο πρόβλημα να παίξει ακόμη και jazz (κυρίως κάποιον από τους μεγάλους). Ακούγοντάς τον πάντως το μυαλό σου ταξιδεύει πώς θα ήταν επί της σκηνής, όπως τραγούδαγε. Αγαπημένη ατάκα: “Stay Fanatic”

Προτεινόμενο τραγούδι :

Ψάξε επίσης:
https://www.kcrw.com/music/shows/metropolis
(για ηλεκτρονικά…γούστα)

KEXP

Είναι δυνατό, να γίνεται γνωστός ένας ραδιοσταθμός του Σηάτλ, λόγω των βίντεό του στο YouTube; Φυσικά. Αφού ο ΚΕΧΡ (στα 90,3 FM), μη-κερδοσκοπικός σταθμός που ελέγχεται από ένα σχήμα που ονομάζεται: «Φίλοι του ΚΕΧΡ», έγινε άμεσα γνωστός από τις ζωντανές εμφανίσεις πλήθους συγκροτημάτων και μεμονωμένων μουσικών (είτε Αμερικάνων ή όχι), από τα στούντιό του. Μπορείτε να δείτε εδώ, όπως φυσικά και ν΄ακούσετε, ακόμη και μέσω του λογαριασμού του στο Google Podcast. Όμως όταν μιλάμε για ραδιόφωνο, μιλάμε κυρίως για απευθείας ζωντανή ακρόαση. Έτσι λοιπόν, δύο εκπομπές έχω να θυμάμαι, το Sonic Reducer κάθε Σάββατο 9.00 με 12.00 και ύστερα από αυτή, το Seek & Destroy από τα μεσάνυχτα έως τις 02.00 το πρωί. Χαρακτηριστικό του ραδιοσταθμού είναι πως έχει 24 ώρες το 24ωρο εκπομπές με ανθρώπους πίσω από τα μικρόφωνα – π.χ. τις πρώτες ώρες της Κυριακής ο παρουσιαστής που παίρνει τη σκυτάλη από την metal εκπομπή, γεφυρώνει με απίστευτο τρόπο την μετάβαση ενώ κι αυτός όπως κι οι άλλοι, δέχονται…διαβάζουν…απαντούν..κι ενίοτε παίζουν τραγούδια που δύναται να του ζητήσει κάποιος από ένα προάστιο της Αθήνας, στην Ελλάδα.

Προτεινόμενο τραγούδι:

Ψάξε επίσης:
https://www.kexp.org/shows/mechanical-breakdown/
(για electro/post punk…γούστα)

Ο ΚΕΧΡ έχει επίσης καθιερώσει την International Clash Day (στις 07 Φλεβάρη).

BBC Radio 6 Music

Το BBC6, δεν ακούγεται σε αναλογικό ραδιόφωνο. Εκπέμπει από το 2002 μ΄έμφαση στην «εναλλακτική μουσική». Εδώ, εντοπίστηκαν με τη σειρά τρεις εμβληματικές φυσιογνωμίες:

The Huey Show
Ο Huey Morgan, των Fun Lovin’ Criminals, ξεκίνησε από τις 5 Οκτώβρη του 2008 να παρουσιάζει την εκπομπή του και πλέον κάθε Σάββατο από τις 10.00 έως τις 13.00 παρουσιάζει ένα απίστευτα κεφάτο μιξτέηπ. Πάντα μα πάντα θ΄ακούσεις φυσικά soul και funk όχι όμως απλά κλασσικά τραγούδια, αλλά και πιο σπάνιες ηχογραφήσεις. Φυσικά, hip hop έως και jazz, όμως μα όμως, μπορεί άνετα να συνδυάσει ξαφνικά ένα δύο τρία (όχι απαραιτήτως στη σειρά), πανκοτράγουδα. Πραγματικά, ακούγοντάς αυτόν τον ακομπλεξάριστο τύπα, εξοικοιώθηκα πολύ πιο άνετα με τον πλούτο των μουσικών.
Τα τελευταία χρόνια, επιλέγει τις μουσικές για 2,5 ώρες ενώ το τελευταίο του μισάωρο το ονομάζει ως BLOCK PARTY with Huey Morgan κι επιλέγει κάποια/ον καλλιτέχνιδα/η να κλείσει με ένα σχετικό dj set την εκάστοτε εκπομπή! Δεν λείπουν και μικρά δίλεπτα, άντε το πολύ τρίλεπτες ηχογραφημένες δηλώσεις διαφόρων…

Πρόσφατη ανακάλυψη:

Iggy Confidential
Όταν ακούς, αυτήν την επιβλητική φωνή με αυτό το μειλίχιο ύφος… δεν έχεις να νιώσεις πολλά. Προσωπικά, παθαίνω κόκομπλόκο. Ο Iggy κάνει κι αυτός 2ωρη εκπομπή, κάθε Κυριακή στις 16.00 έως τις 18.00. Ο Ίγκυ βέβαια επιλέγει π.χ. να παρουσιάσει μια δουλειά ενός συγκροτήματος κι έτσι π.χ. ενδέχεται ν΄ακούσεις τρία τέσσερα άντε και πέντε τραγούδια (χαμένα μέσα στις υπόλοιπες επιλογές του). Δεν έχει κανένα πρόβλημα, να παίξει από Αμερικάνικο Χάρντκορ (δεν το περίμενα ποτέ), έως και κάντρυ. Εννοείται πως θα βάλει κι αυτός jazz standards,αλλά και τραγούδια από μη Αγγλόφωνες χώρες, να όπως π.χ. στην επιλογή που ακολουθεί( τι νομίζατε πως κάνει σε τόσες επισκέψεις του στην Ελλάδα)…

Αναπάντεχη ανακάλυψη:

Don Letts’ Culture Clash Radio
Ο Don Letts,ο Εγγλέζος με τις Τζαμαϊκανικές ρίζες, που ήταν πίσω από τα βίντεο κλιπ των the Clash. Είχε έρθει και κάμποσα χρόνια πίσω, καλεσμένος στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών να μιλήσει για την κατάσταση στη Βρετανία, την μουσική του παιδεία και να επιλέξει μουσικές. Απίθανος τύπος. Μαζί του προφανώς κι έμαθα ν΄ακούω όλον αυτόν τον πλούτο από την Καραϊβική. Προφανώς, ακούμε dub-reggae κι όλα τα συναφή είδη. Δίχως να φοβηθεί να παίξει και πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά ακούσματα (drum ‘n’ bass)και φυσικά και κιθαριστικές εξάρσεις. Κάθε Σάββατο στις 21.00 για δύο ώρες.

Προτεινόμενο τραγούδι:

Ψάξε επίσης:
Φυσικά, όλα τα μουσικά κανάλια του BBC αξίζουν ψαξίματος. Τα ωριαία mixtapes με drum ‘n’ bass, είναι must ιδίως όταν θες λίγη φυσική σπήντα πέρα από χημείες και άλλα τέτοια κέρατα.
Εδώ:
https://www.bbc.co.uk/programmes/b09c12lj

Αλλά, εδώ να πούμε για την απίθανη παρουσία του Cillian Murphy. Ναι καλέ, του ηθοποιού! Πέμπτη, νωρίς στις 3.00 το πρωί, μπορείτε ν΄ανακαλύψετε τον μουσικό του πλούτο, εδώ:
https://www.bbc.co.uk/programmes/m000nwdn

NTS

Ο NTS, εδρεύει στο Λονδίνο από το 2011 αλλά πλέον έχει και δεύτερο στούντιο οπότε μπορούμε να επιλέξουμε ν΄ακούμε διαφορετικό πρόγραμμα από το Λος Άντζελες. Ο NTS θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι ως «εκλέκτικ». Έχει πάρα πολλές διαφορετικές επιλογές από μουσικά ιδιώματα, παρότι σαν πρώτο άκουσμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ηλεκτρονικός.

Crossed Wires/Amanda Siengel
H Siengel εκπέμπει από το Λ.Α. μια φορά τον μήνα. Αρέσκεται να περιεργάζεται κιθαριστικούς ήχους αλλά και πιο πειραματικά ηλεκτρονικά ακούσματα. Μπορεί ν΄ασχοληθεί με το Ουρουγουάνικο undergound αλλά και τη Σκανδιναβική πανκ. Όπως φυσικά και με το ντόπιο underground – ναι αμέ, έχει ασχοληθεί με τα της Ελλάδας και την post/synth punk. (ψάχτε…) Άχαστη, λέμε.

Μουσική πρόταση:

Yesteday’s News
H Lorraine Petel,η οποία μάλιστα συνεργάζεται με τον Ίγκυ Ποπ στο BBC6, παρουσιάζει ανά δυο εβδομάδες μια εκπομπή πλήρως κιθαριστική. Μιας ώρας επιλογές σε κάθε πιθανό υβρίδιο της πανκ ή γύρω από αυτήν. Φυσικά δε ντρέπεται να παίξει κι indie rock, ενώ στη σελίδα της εκπομπής της μπορείς να την δεις να φωτογραφίζεται με διάφορες μπάντες αλλά δεν τίθεται θέμα παρουσίασής τους κτλ…

Μουσική πρόταση:

Κάπου εδώ τελειώνει μια βασική περιήγηση σε αυτά τα ξένα ραδιοφωνικά πρότζεκτ. Είναι φυσικά τέτοιος ο πλούτος που απλά αναζητάς, χώρα και είδος και σίγουρα μπορείς ν΄ανακαλύψεις πλήθος – π.χ. από post punk εκπομπή στον Καναδά, έως τζαζ εκπομπή στη Νέα Ζηλανδία. Ελπίζοντας, πως θα μακροημερεύσουμε μαζί τους ώστε τέτοια εποχή του χρόνου, να τις παρουσιάσουμε.

Κατά τα άλλα, κάποιες εκπομπές π.χ. στον KEXP και στο BBC6 βρίσκονται on demand αλλά από δύο έως τέσσερις εβδομάδες ενώ όσες ώρες αναγράφτηκαν ήταν στη χρονική ζώνη της περιοχής εκπομπής τους.

Καλή Ακρόαση!

ΠιΖήτα (Κι αν Είναι Θόρυβος, Μην τον Φοβάσαι)