Στις 30 Σεπτεμβρίου έφυγε από τη ζωή ο Oscar Brand μια μεγάλη μορφή της folk μουσικής αλλά και του ραδιοφώνου. Γεννήθηκε  το 1920 στον Καναδά και ηχογράφησε γύρω στα 300 τραγούδια folk μουσικής ,έπαιξε μαζί με τον Leadbelly,τον Woody Guthrie,τον  Josh White και τον Pete Seeger,έγραψε  πολλά βιβλία για την folk μουσική (με πιο γνωστό το The Ballad Mongers: Rise of the American Folk Song) αλλά ο κύριος λόγος που έμεινε στην ιστορία ήταν άλλος.

Τον Δεκέμβρη του 1945 έστειλε γράμμα σε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Νέας Υόρκης ότι μπορεί να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με χριστουγεννιάτικα τραγούδια που ο κόσμος δεν έχει ξανακούσει. Ο ραδιοφωνικός σταθμός του WNYC δέχτηκε την ’’πρόκληση’’ και του εμπιστεύτηκε να κάνει την συγκεκριμένη εκπομπή. Η εκπομπή πήγε πολύ καλά σε ακροαματικότητα με σκοπό ο Oscar Brand να συνεχίσει το πρόγραμμα του. Μέχρι πότε? Μέχρι το 2016…με αποτέλεσμα η εκπομπή ‘’Oscar Brand’s Folksong Festival’’ να είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ραδιοφωνική εκπομπή στην ιστορία με τον ίδιο παρουσιαστή.

Η εκπομπή ‘’Oscar Brand’s Folksong Festival’’ μεταδιδόταν από το σταθμό WNYC στη Νέα Υόρκη κάθε Σάββατο στις 10 το βράδυ.(Πρώτη εκπομπή 10/12/1945).Η εκπομπή του παρουσίαζε νέους αλλά και καθιερωμένους folk τραγουδιστές (με μια αδυναμία πάντα στους Καναδούς) και όλη η αφρόκρεμα της folk μουσικής πέρασε από το show του. Παρουσίασε  στο κοινό την Joan Baez,τον Woody Guthrie,τον Leadbelly,την Judy Collins,τους  Kingston Trio,τους Peter Paul and Mary, τον Arlo Guthrie (όπου έκανε εκεί μια από τις πρώτες παρουσιάσεις του δίσκου Alice’s Restaurant),τον Bob Dylan στην πρώτη του συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό στη Νέα Υόρκη όπου μίλησε για τα παιδικά του χρόνια (το ότι δεν ίσχυε τίποτα στην πραγματικότητα από αυτά που είπε είναι μια άλλη ιστορία) αλλά και τους Weavers που μόλις είχαν σχηματιστεί και εμφανίστηκαν ως ‘’No Name Quartet’’.Ακόμα εμφανίστηκαν ηJoni Mitchell,o Pete Seeger ,o Harry Belafonte ,o BB. King και πάρα πολλοί ακόμη στα 70 χρόνια της εκπομπής.

Ο Oscar Brand για να είναι σίγουρος ότι δεν θα λογοκρίνονται οι εκπομπές του αρνήθηκε να πληρώνεται από το σταθμό .Κοινώς ,σε 70 χρόνια που διήρκεσε η εκπομπή δεν πληρώθηκε πότε από τον WNYC. Κατηγορήθηκε ως κομμουνιστής την δεκαετία του 50 αλλά αυτό δεν τον απέτρεψε από το να καλεί στην   εκπομπή του καλλιτέχνες που ήταν στην ‘’Μαύρη Λίστα’’ όπως πχ τον Pete Seeger.

Στις αρχές της δεκαετίας του 60 απέκτησε και το δικό του τηλεοπτικό πρόγραμμα στην CTV και αργότερα στο CBC.Το τηλεοπτικό του πρόγραμμα λεγόταν ‘’Let’s Sing Out’’ και είχε ως σκοπό να επαναφέρει στην επικαιρότητα τους folk μουσικούς των προηγουμένων δεκαετιών (Woody Guthrie,Malvina Reynolds) αλλά και να προωθήσει Καναδούς κυρίως νέους τραγουδιστές (Joni Mitchell,Gordon Lightfoot).

Στα κατορθώματα του εντάσσεται και μια νούμερο 1 επιτυχία στο Bilboard,το ‘’A guy is a guy’’ όπου το τραγούδησε η Doris Day ,to 1952.o Oscar Brand απεβίωσε στις 30 Σεπτέμβρη από πνευμονία στα 96 του χρόνια.

 

*Από τον Δημήτρη Δελή, παραγωγό της εκπομπής Honky Tonk Lagoon, κάθε Τετάρτη στις 22:00


More Posts for Show: Honky Tonk Lagoon