Μόλις τελείωσα το τέταρτο βιβλίο του Nemesis the Warlock, το The Gothic Empire που έγραψε ο Pat Mills και κυκλοφόρησε το 1984 ως το 1985. Νομίζω ότι είναι το καλύτερο από τα 4 πρώτα βιβλία της σειράς και ένα από τα αριστουργήματα της αγγλικής εταιρίας comics 2000AD που ειδικά στα 80’s είχε βγάλει αρκετά, όπως το Black Hole της σειράς A.B.C. Warriors, το Ballad of Halo Jones, το The Horned God από το Slaine.


Η σειρά διηγείται ένα διαρκή πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι άνθρωποι από τον πλανήτη
Γη – Termight, οι Terminators, με σκοπό να εξαφανίσουν όλους τους εξωγήινους σε κάθε μέρος του γαλαξία.

Ηγέτης των Terminators είναι ο εντελώς αδίστακτος Torquemada, που προσπαθεί διαρκώς να κηρύσσει το μίσος προς κάθε μορφή πολιτισμού που εκτός του Termight. Το όνομα του παραπέμπει στον Tomás de Torquemada, έναν από τους πιο σκληρούς Ισπανούς ιεροεξεταστές του 15ου αιώνα, και η εμφάνιση του σε μέλος της ΚΚΚ.

Ηγέτης της διαγαλαξιακής επανάστασης και όλων των εξωγήινων φυλών είναι ο Nemesis, ένας εξωγήινος διάβολος που προσπαθεί να οργανώσει όλη την αντίσταση.

Το The Gothic Empire πηγαίνει τον πόλεμο στον πλανήτη Britannia. Εκεί ζει μια εξωγήινη φυλή που λάμβαναν σήματα από τη γη και επειδή λειτουργούσαν σαν “χαμαιλέοντες” μοντελοποίησαν την κοινωνία τους όπως ήταν η Βρετανική εποχή των αρχών του 20ού αιώνα. Πήραν την απόφαση να μην ασχοληθούν άλλο με την επιστήμη επειδή συνέδεσαν την επιστημονική πρόοδο με τους 2 παγκόσμιους πολέμους που κατέστρεψαν τη γη. Έτσι λοιπόν στήνεται ένα εντελώς steampunk σκηνικό στο οποίο ο Bryan Talbot κάνει παπάδες. Η διαφορά σε σχέση με οτιδήποτε άλλο steampunk έχω διαβάσει, είναι ότι δίνοντας μας όλο αυτό το background ο Pat Mills, μας δικαιολογεί το γιατί και το πώς προέκυψε το steampunk!

Από τα highlights του βιβλίου είναι και η εμφάνιση των A.B,C Warriors, μια; ρομποτικής εκδοχής των 7 σαμουράι που έχουν και το δικό τους series στην 2000AD.

Το τέλος είναι δύσκολο να το περιγράψω χωρίς spoil, οπότε ας πω απλά ότι κάθε σελίδα τελειώνει με cliffhanger και ανυπομονείς να πας στην επόμενη για να δεις τι θα γίνει αλλά και για να βλέπεις με ανοιχτό το στόμα τις εικόνες που σχεδίασε Bryan Talbot.

Νίκος Ταλεμόπουλος – εκπομπή ‘Αγρυπνοι στην Αθήνα’


More Posts for Show: Άγρυπνοι στην Αθήνα