Αυτό το Σάββατο, 24 Ιανουαρίου στις 10.00 το πρωί ο Χρήστος Μακρόπουλος φιλοξενεί στην εκπομπή Κλασικά…Ηχογραφημένα τον πιανίστα Τίτο Γούβελη. Πρόκειται για το δεύτερο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης.

Στην δεύτερη εκπομπή, η συζήτηση συνεχίστηκε πιο ελεύθερη, και με περισσότερη μουσική.Ξεκινήσαμε μιλώντας για την μουσική παιδεία στον τόπο μας, και την αναγκαιότητα της ακρόασης στο σπίτι κλασικής μουσικής.Η μουσική του Σοστακόβιτς μας μετέφερε νοερώς στη Ρωσία – ο Τίτος είχε την ευκαιρία να μας μιλήσει για την αγάπη του προς την ρωσική μουσική και για συνθέτες και έργα που αγαπά και έχει ερμηνεύσει.

Μια τυχαία αναφορά του Τίτου στο «μικρό θέατρο Κατουνίων» (αφορμή μια συναυλία στον εν λόγω χώρο) στρέφει απρόβλεπτα την συζήτηση στο πανέμορφο αυτό μέρος, τα Κατούνια Ευβοίας, και την «προσφορά» αγάπης του Αλέξανδρου Παναγιωτόπουλου με τη δημιουργία ενός ανοιχτού θεάτρου άψογης αισθητικής και υπέροχης ακουστικής – μέσα στη φύση.

Μια ακόμα πτυχή της μουσικής «ζωής» του Τίτου Γουβέλη είναι το εκκλησιαστικό όργανο: είχε την τύχη να μαθητεύσει πλάι στον NicolasKynaston, επιφανή Βρετανό οργανίστα, ο οποίος μύησε τον πιανίστα στον ιδιαίτερο κόσμο του εκκλησιαστικού οργάνου. Ακούστε εδώ τον Kynaston να παίζει την Χρωματική Φαντασία του Μπαχ:

Τέλος, ο Τίτος μοιράστηκε μαζί μας την αγάπη του για μεγάλους πιανίστες του παρελθόντος. Θέλοντας να ξεφύγει λιγάκι από τις συνήθεις (και εν τινι μέτρω αυτονόητες) επιλογές καλλιτεχνών του 20ου αιώνα όπως ο Ρίχτερ, ο Χόροβιτς, ο Αράου κλπ, ο Τίτος προτίμησε να στραφεί σε μεγάλα ονόματα προγενέστερα αυτών – σε θρυλικούς πιανίστες όπως ο cherskassky, o ignaz friedman, o MorizRosenthal, οι οποίοι προέρχονται από την μεγάλη ρομαντική παράδοση που έχει τις ρίζες της στον Σοπέν και τον Λιστ…Ακούστε εδώ την εξαίσια ερμηνεία του Rosenthal στο πολύ γνωστό Βαλς του Σοπέν (op. 64, no2): 

 

Ευχαριστώ και από αυτή τη θέση τον φίλο Τίτο Γουβέλη για τον χρόνο που αφιέρωσε στην συζήτησή μας και τα όσα μοιράστηκε μαζί μας, εν μέσω πληθώρας επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Του εύχομαι κάθε προσωπική και επαγγελματική χαρά!

Χρήστος Μακρόπουλος

 


More Posts for Show: Κλασικά…Ηχογραφημένα