Αυτό το Σάββατο, 17 Ιανουαρίου στις 10.00 το πρωί ο Χρήστος Μακρόπουλος φιλοξενεί στην εκπομπή Κλασικά…Ηχογραφημένα τον πιανίστα Τίτο Γούβελη.

Ο Τίτος είναι ένας εξαίρετος νέος πιανίστας και οργανίστας, με πολύ καλές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και πολλές και λίαν ενδιαφέρουσες συναυλίες στο ενεργητικό του – όλες εκ των οποίων έχουν λάβει ιδιαίτερα εγκωμιαστικές κριτικές.

Η ιδέα ήταν ένα «πορτρέτο» του μουσικού, χωρίς όμως ιδιαίτερες ή εκτενείς αναφορές σε βιογραφικά στοιχεία. Με ενδιέφερε περισσότερο η ανάδειξη της προσωπικότητας (=σκέψης, συναισθημάτων) του Τίτου, συνεπώς η συζήτηση επεκτάθηκε σύντομα σε πιο «φιλοσοφικά» ερωτήματα:Πόσο μετρά στην μετέπειτα πορεία ενός μουσικού ο πρώτος του δάσκαλος; Τι είναι εκείνο που καθιστά ένα έργο αθάνατο; Τι διαφοροποιεί έναν «πολύ καλό» πιανίστα από έναν «μεγάλο» πιανίστα;

… Είναι λίγα μόνο από τα ερωτήματα που θέτω στον Τίτο Γουβέλη, στο πρώτο αυτό μέρος της συνέντευξης. Έχω την αίσθηση πως η συζήτηση που γεννήθηκε με αφορμή ερωτήματα σαν αυτά, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα – τουλάχιστον για μας.

Ελπίζω πως θα την χαρείτε όσο την χάρηκα εγώ!Φυσικά, η μουσική που παρεμβάλλεται (λιγοστή ομολογώ – η συζήτηση μάς παρέσυρε και φέρω ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό!) είναι ηχογραφήσεις του πιανίστα.

 

Όσοι ενδιαφέρονται να ακούσουν μουσική ερμηνευμένη από τον Τίτο Γουβέλη, μπορούν (εντελώς ενδεικτικά) να ακούσουν την 2η σονάτα του Prokofiev:

ή το 3ο μέρος από την 3η σονάτα του Brahms:

Χρήστος Μακρόπουλος


More Posts for Show: Κλασικά…Ηχογραφημένα