Η αυριανή εκπομπή Κλασικά… Ηχογραφημένα είναι η τελευταία πριν τα Χριστούγεννα, και θα είναι, φυσικά, εξ ολοκλήρου αφιερωμένη σε γιορτινά μουσικά θέματα. Η γιορτή των Χριστουγέννων έχει εμπνεύσει -και συνεχίζει να εμπνέει- τόσους συνθέτες, τόσους μουσικούς. Τα στοιχεία που την πλαισιώνουν – η χαρά, η στοργή, η γλυκύτητα, η αθωότητα, η συγκίνηση, η ζεστασιά – έχουν “περάσει” στη μουσική με τρόπο που καμιά άλλη τέχνη δεν μπορεί να πετύχει.

Τις σκέψεις μου και τα συναισθήματά μου για τη χριστουγεννιάτικη μουσική έχω γράψει το 2012 (στα αγγλικά) εδώ, και δεν έχω πολλά να προσθέσω.

Χαίρομαι πολύ όμως που μέσα από την εκπομπή, μου δίνεται η ευκαιρία να μοιραστώ τα πιο αγαπημένα μου μουσικά θέματα με όσους τύχει να την ακούσουν. Συνεπώς, η λίστα των μουσικών που θα ακούσουμε αύριο έχει ως εξής:

  • Arcangelo Corelli: “Christmas” Concerto [Concerto Grosso op. 6 no 8 – ένα από τα ωραιότερα έργα που συνέθεσε ο σπουδαίος αυτός συνθέτης της περιόδου μπαρόκ. Γνωστότερο (και ίσως πιο “χριστουγεννιάτικο” μέρος του έργου είναι το τελευταίο μέρος, ένα μελωδικότατο partorale ad libitum.
  • J.S. Bach: Weihnachts-Oratorium – θα ήταν δυνατόν να λείπει; Από τις 6 καντάτες που απαρτίζουν το έργο, εμείς θα ακούσουμε ένα απόσπασμα από την πρώτη – αυτήν που αφορά στην Γέννηση του Χριστού. Η έναρξη του έργου (τα τύμπανα, η χαρά, ο ενθουσιασμός) είναι μια από τις γνωστότερες “ενάρξεις” έργων που υπάρχουν…
  • Gruber: Silent Night, ένα από τα γνωστότερα και ωραιότερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, εδώ όμως βρήκα μια υπέροχη και πολύ ευρηματική εκδοχή του έργου την οποία συνέθεσε ο David Hill και την οποία έτυχε να ακούσω από το BBC Radio 3 πριν κάποια χρόνια. Ο David Hill δίνει πραγματικά μια νέα πνοή σε μια χιλιοακουσμένη μελωδία… [ο δίσκος, για όσους ενδιαφέρονται έχει την ονομασία: Noel! Choral Music for Christmas by David Hill].
  • O come, o come Emmanuel – ένα από τα γνωστότερα και ωραιότερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
  • O Tannembaum – ένα ακόμα πασίγνωστο γερμανικό παραδοσιακό τραγούδι που έχει μεταφραστεί σ’ όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Και τέλος…

  • Morten Lauridsen – O Magnum Mysterium. Ένα από το πιο συγκινητικά πράγματα που έχω ακούσει, ο χορωδιακός ύμνος που συνέθεσε ο Αμερικανός συνθέτης Morten Lauridse που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνθέτει μέχρι σήμερα χορωδιακή κυρίως μουσική. Σχόλια μου για το Magnum Mysterium, εδώ.

Κλείνω την αναφορά μου στη χριστουγεννιάτικη εκπομπή με τις ακόλουθες σκέψεις του Στέλιου Ράμφου από το Μυστικό του Ιησού:
“Τα Χριστούγεννα δεν σαρκώθηκε απλώς ο Θεός: έγινε αδυναμία. Η γενέθλια νύχτα δείχνει πόσο σημαντικό είναι να αρνηθούμε την δύναμι ως σκοπό της ζωής, επιμένει να εσωτερικεύσουμε το πνεύμα της αδυναμίας ως αγάπη και τρυφερότητα, να νοιώθουμε ασφαλείς στην ζεστασιά για τον άλλο. Κατανοούμε το μυστήριο της Γεννήσεως εκδηλώνοντας την αγάπη μας ως αδυναμία. Ο ρεαλιστής νους τότε δίνει σχήμα ζωής στον κόσμο του ονείρου…”

Καλή ακρόαση, και καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Tο πρόγραμμα μεταδίδεται κάθε Σάββατο πρωί στις 10:00 στη συχνότητα του Music Society.

Όλες οι εκπομπές εν συνεχεία ανεβαίνουν στο mixcloud.


More Posts for Show: Κλασικά…Ηχογραφημένα