Μόλις κυκλοφόρησε από τις Απρόβλεπτες Εκδόσεις το βιβλίο των Μάρτιν Νάιτ & Μάρτιν Κίνγκ “Hoolifan – 30 Χρόνια Αρρώστια“.

“Σκληρό, ειλικρινές και διασκεδαστικό το βιβλίο HOOLIFAN αποτελεί απαραίτητο ανάγνωσμα: ένα κλασσικό έργο για την κουλτούρα της κερκίδας”. John King, συγγραφέας του Football Factory.

“Μετά από εκείνο το παιχνίδι της Τότεναμ εναντίον της Τσέλσι, το μακρινό 1968 –μολονότι δεν ήταν ή πρώτη φορά που ξέσπαγαν σοβαρά επεισόδια σ’ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα– ακολούθησε ένα τεράστιο κύμα κατακραυγής, αλλά στην πραγματικότητα δεν λήφθηκε κανένα μέτρο. Μερικά πρόστιμα και άλλες τόσες απαγορεύσεις εισόδου στα γήπεδα. Όπως έλεγε και ο πατέρας μου, όσο πιο γρήγορα σβήσεις μία πυρκαγιά, τόσο λιγότερες ζημιές θα προκαλέσει. Αντίθετα, επέτρεψαν να πάρει διαστάσεις και άφησαν να αναπτυχθεί μία ολόκληρη κουλτούρα, σύμφωνα με την οποία ορισμένα πρόσωπα μετατράπηκαν σε σύγχρονους ήρωες της εργατικής τάξης, και έτσι ο μύθος τους εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Martin KnightΟι Εκδόσεις Απρόβλεπτες γεννήθηκαν το 2011. Ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του περιοδικού HUMBA, με το οποίο μας ενώνουν ισχυροί δεσμοί. Το περιοδικό HUMBA ήταν η αφορμή «να φτιαχτεί ακόμη ένας εκδοτικός οίκος». Μέσω του HUMBA διαπιστώθηκε η έλλειψη βιβλιογραφίας που αφορά το κοινωνικό και πολιτικό κομμάτι του ποδοσφαίρου, όπως και την κουλτούρα του γηπέδου και των οπαδών. Και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι των Απρόβλεπτων Εκδόσεων.Πριν προλάβουν να το καταλάβουν, η ποδοσφαιρική βία είχε γίνει ένα εθνικό χόμπι. Ανοιχτό σε όλους. Εύκολο να το υιοθετήσεις. Εύκολο να το εγκαταλείψεις. Προσελκύοντας πέντε λεπτά διασημότητας. Οι άνθρωποι, κατά κανόνα, κάνουν λογικές επιλογές και για τους νέους άντρες σε αναζήτηση συγκινήσεων τα υπέρ ήταν περισσότερα από τα κατά. Τα υπέρ; Ένας καυγάς· ένα κυνηγητό· ο σεβασμός των συνομήλικων σου· οι δεσμοί μεταξύ των αντρών· η πλάκα· να πάρεις στο ψιλό τις αρχές. Τα κατά; Καμιά περιστασιακή μάπα, και κάνα πρόστιμο. Καμία σύγκριση. Μέχρι τη στιγμή που η κυβέρνηση ανέτρεψε εκείνη την ισορροπία, δεν είχαν καμία πιθανότητα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα. Τη στιγμή που το έκαναν, δεν ήταν πια μια μόδα, αλλά ένας τρόπος ζωής, και η φυλάκιση ορισμένων γνωστών οπαδών δεν αρκούσε για να λύσει το πρόβλημα μέσα σε μερικές εβδομάδες”.

Μετάφραση: Αχιλλέας Καλαμάρας, Επιμέλεια: Γιάννης Βογιατζής, Κεντρική Διάθεση: Βιβλιοπωλείο Αλφειός.


More Posts for Show: HUMBA!onair