“Ο Υιός του Νείλου” στο MS – Ανταπόκριση από το κέντρο της Αθήνας…

(όπως το βίωσε ο ίδιος ο συγγραφέας)

 

Την Πέμπτη (29/9/2016, 20.30 – 22.00) είχα την χαρά να με φιλοξενήσει εμένα και τον “Υιό του Νείλου”στην εκπομπή της “Η Καλή και Η Ανάποδη – Betwixt & Between” η καλή μου φίλη Αλεξάνδρα Θανέλλου στο ζεστό χώρο του Music Society WebradiON.

Περάσαμε πραγματικά όμορφα… Μιλήσαμε για λογοτεχνία και να συνακροαστήμε μουσικές που με ενέπνευσαν κατά την διάρκεια της συγγραφής του. Στην εκπομπή ακούστηκαν μουσικές από τους: Led Zeppelin, Beth Hart and Joe Bonamassa, Hawkwind, Creedence Clearwater Revival, OST.

Τι όμορφος χώρος είναι αυτός στο Music Society WebradiON, ο οποίος με γέμισε από γλυκιές αναμνήσεις και κερδισμένες εντυπώσεις από την εποχή εκείνη που ο Μάνος Χατζηδάκις προσέφερε στο κοινό το σωστό, ζεστό ραδιόφωνο. Η ελευθερία του λόγου μου θύμισε την εκπομπή «Πες μας Σωκράτη» με τον αξέχαστο Μίμη Φωτόπουλο και την κλασσική ατάκα, ως ατάκα της εκπομπής εκπομπής «τι να σας πω βρε παιδιά… ένα ξέρω, ότι τίποτα δεν ξέρω».

Τέτοιες χρυσές εποχές μου έφεραν στο νου. Ραδιοφωνικές εποχές με ευφάνταστο περιεχόμενο, ευφάνταστους τίτλους με αποκορύφωμα την εποχή της ελεύθερης ραδιοφωνίας και της άνθισης των ιδιωτικών σταθμών που αργότερα κατέστρεψαν ότι πιο όμορφο δημιούργησε ο Χατζιδάκις.

Να μείνω όμως στα παλιά, που είχαμε την τύχη τουλάχιστον εμείς να τα ξανακούσουμε σε νυχτερινές επαναλήψεις κάπου εκεί στις αρχές τις δεκαετίας του 80′. Αλησμόνητες για πολλούς στιγμές προσέφερε και το «Καλησπέρα σας, κύριε Έντισον» με τον Γιώργο Παπαστεφάνου, αλλά και οι «Λαϊκοί Βάρδοι» του Πάνου Γεραμάνη, καθημερινή εκπομπή αφιερωμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι, χαρακτηριζόμενη από πολλούς ως κιβωτός γνώσης και αγάπης που αναζωογόνησε τη συλλογική μας μνήμη. Το «Σκάλα για τ’ αστέρια», στο Δεύτερο πρόγραμμα με την Μαριτίνα Πάσαρη, η Ρηνιώ Παπανικόλα, ο Αργύρης Ζήλος και ο Άκης Δασκαλόπουλος, το «Όλα τα πρωινά του Κόσμου» του Κώστα Γιαννόπουλου, το «Καθημερινό Καλειδοσκόπιο», ένα μαγκαζίνο με ζευγάρι εκφωνητών που άλλαζε σχεδόν κάθε σεζόν( αλησμόνητο ζεύγος ο Δάνης Κατρανίδης και η Γωγώ Ατζολετάκη) ήταν μερικές ακόμα της λίστας των αξέχαστων στιγμών.

Η λίστα, η μακρά λίστα αποτελεί απλώς ένα μικρό μέρος μιας μεγαλύτερης ανάμνησης που περιλαμβάνει όλους εκείνους που η φωνή τους μας ταξίδεψε στα ραδιοκύματα με τα μάτια κλειστά και τη φαντασία να πρωτοστατεί σε έναν χορό μαγικό… Ίσως αυτός ο μαγικός χορός που όλοι οι παλιοί και σύγχρονοι οπαδοί του παλιού ραδιοφώνου υπηρέτησαν και αγάπησαν αποτέλεσε και τον λόγο για να δημουεγηθεί και το Music Society WebradiON πάνω σε Χατζηδακικούς κανόνες.

Σας τον πρωτείνω ανεπιφύλαχτα.

Ευχαριστώ την Αλεξάνδρα Θανέλλου, την εκπομπή της “Η Καλή και Η Ανάποδη – Betwixt & Between” και το Music Society WebradiON για την φιλοξενία και το όμορφο δίωρο που πέρασα. Κατάφεραν με τρόπο απλό να ε ταξιδέψουν σε άλλες εποχές!


More Posts for Show: Η Καλή και η Ανάποδη