Coetáni
Αθήνα, 1 – 6 Νοεμβρίου 2016
Στο PLAYGROUND for the arts
Και σε διάφορα σημεία στην Αθήνα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Φλαμένκο Coetáni, είναι ένας διεθνής θεσμός με στόχο την προώθηση της έρευνας σε σχέση με το φλαμένκο. Ένα μοναδικό φεστιβάλ που διοργανώνεται στην Αθήνα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό PLAYGROUND for the arts και παρουσιάζει την πιο ανατρεπτική πλευρά αυτής της παραδοσιακής τέχνης.

Περιλαμβάνει πρόγραμμα παραστάσεων, συναυλιών, προβολών, ανοιχτών παρουσιάσεων και συζητήσεων καθώς και ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αποτελείται από πρακτικά και θεωρητικά εργαστήρια. Προσφέρει με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα στο κοινό να συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητές του αποκτώντας ολοκληρωμένη εικόνα για την τρέχουσα καλλιτεχνική σκηνή και το έργο των καλεσμένων καλλιτεχνών.

Το φεστιβάλ Coetáni αντιμετωπίζει το φλαμένκο ως σημείο εκκίνησης για την δημιουργία μιας παγκόσμιας γλώσσας με την οποία μπορούμε να εκφραστούμε σε ενεστώτα χρόνο και αποτελεί σημείο συνάντησης για καλλιτέχνες, ανερχόμενους ερμηνευτές, μαθητές και κοινό από όλο τον κόσμο που ενδιαφέρεται για τον πειραματισμό.

Αυτό το δημοφιλές Ισπανικό παραδοσιακό ιδίωμα, φτιαγμένο από την πληθώρα των πολιτισμών που άγγιξαν την Ανδαλουσιανή γη, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα παραδοσιακής τέχνης που κατάφερε να διατηρηθεί ζωντανή όντας ένα συνεχές πεδίο εξέλιξης. Ο σεβασμός στην πολυπολιτισμικότητα δυναμώνει όλο και περισσότερο καθώς η ύπαρξη εμπνευσμένων και ανατρεπτικών καλλιτεχνών στους κύκλους του και η εξάπλωσή του σε όλο τον κόσμο το οδηγούν σε νέες κατευθύνσεις. Η εξαιρετικά ενεργή πειραματική σκηνή που έχει δημιουργηθεί αντλεί έμπνευση από το παρελθόν και κατακτά όλο και περισσότερο έδαφος ανάμεσα στις σύγχρονες τέχνες, στηρίζοντας την καλλιτεχνική της παραγωγή στην παράδοση αλλά και στην αναθεώρηση του αυστηρού πλαισίου της.

Το φεστιβάλ Coetáni εστιάζει πάνω στις νέες προοπτικές και την συνεχώς εξελισσόμενη δυναμική του φλαμένκο που σε συνδυασμό με την σύγχρονη σκηνή διαμορφώνουν την παράδοση του μέλλοντος.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας προσφέροντας τη δυνατότητα στο κοινό να συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητές του αποκτώντας ολοκληρωμένη εικόνα για την τρέχουσα καλλιτεχνική σκηνή και το έργο των καλεσμένων καλλιτεχνών.

Στη φετινή του έκδοση, οχτώ διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που λειτουργεί συμπληρωματικά στον προγραμματισμό των ελληνικών και ξένων παραγωγών που παρουσιάζονται.

*Για να δείτε συνολικά το πρόγραμμα όλων των ημερών κλικ εδώ.

Olga Pericet & Paco Villalta, Ισπανία
Movement and Image

Η εξαιρετικά ταλαντούχα χορεύτρια Όλγα Περιθέτ, θεωρείται μία από τους πιο avant-garde καλλιτέχνες φλαμένκο της εποχής μας. Μαζί με τον Πάκο Βιγιάλτα, χορευτή και φωτογράφο, εξερευνούν τις δυνατότητες που δημιουργούνται όταν συνδέονται χορός και φωτογραφία και πόσο μπορούν να υποστηρίξουν το ένα το άλλο.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε χορευτές, φωτογράφους και video editors. Ανοιχτή παρουσίαση και έκθεση φωτογραφίας την τελευταία μέρα του σεμιναρίου.

Ανοιχτό σε όλα τα επίπεδα και στυλ χορού – Ημέρες και Ώρες: Τρίτη 1 μέχρι Παρασκευή 4 Νοεμβρίου / 16.00-18.30, Κόστος: 180€, Διάρκεια σεμιναρίου: 10 ώρες

Niño de Elche, Ισπανία
Συλλογική φωνή (La Voz Común) – Τραγούδι Φλαμένκο

Τι κατανοούμε ως φωνή; Η φωνή είναι μόνο ο ήχος που βγαίνει από το στόμα ή είναι η τελευταία ανάσα μιας διαδρομής που πηγαίνει πιο πέρα από τις φωνητικές χορδές; Τι κοινό κοινωνικό, ή φυλετικό έχουν οι φωνές μας; Πόση από τη φωνή μας είναι ατομική και πόση συλλογική; Ποια είναι η γλώσσα της φωνής και ποια η κοινή γλώσσα;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Niño de Elche (Francisco Contreras Molina) είναι ο πιο αντισυμβατικός και αποδεκτός από το κοινό, πειραματικός τραγουδιστής φλαμένκο της εποχής μας. Το μοναδικό του στυλ δεν προσπαθεί να εμπλουτίσει το φλαμένκο αναμειγνύοντας το με άλλα είδη. Το χρησιμοποιεί ως αφετηρία απελευθερώνοντάς το από όλα τα κλισέ και τα στερεότυπα, σπάζοντας όλα τα όρια και απορρίπτοντας όλες τις ετικέτες.

Το φεστιβάλ Coetani με μεγάλη χαρά φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτόν τον γνήσιο rara avis σε ένα masterclass ανοιχτό σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την προέλευση και την ποιότητα της φωνής.

Ανοιχτό σε όλους – Ημέρες και Ώρες: Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Νοεμβρίου / 13.00-15.00, Κόστος: 80€, Διάρκεια σεμιναρίου: 4 ώρες

Rafael Estévez, Ισπανία
Técnica y estilo del baile por tangos – Χορός φλαμένκο

Η μοναδική κίνηση του Ραφαέλ Εστέβεζ τον κατατάσσει στους πλέον διακεκριμένους δημιουργούς στον χώρο του φλαμένκο. Χορευτής εξαιρετικής τεχνικής και από τους παραγωγικότερους χορογράφους φλαμένκο της εποχής μας, διδάσκει για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζοντας σε αυτό το σεμινάριο την δική του αίσθηση και τεχνική πάνω στο παραδοσιακό στυλ Tangos.

Επίπεδο: Προχωρημένο – Ημέρες και Ώρες: Τρίτη 1 μέχρι Παρασκευή 4 Νοεμβρίου / 10.00-12.00, Κόστος: 150€, Διάρκεια σεμιναρίου: 8 ώρες

Valeriano Paños, Ισπανία
Danza estilizada y flamenco – Χορός φλαμένκο

Ο βραβευμένος χορευτής κλασικού Ισπανικού χορού και φλαμένκο Βαλεριάνο Πάνιος, μέλος της ομάδας του Mario Maya, του Εθνικού μπαλέτου Ισπανίας και του Ballet flamenco de Andalucia, έχει μοιραστεί τη σκηνή με ονόματα όπως Mats Ek, Cesc Gelabert και Ana Laguna και συγκαταλέγεται στα πιο διακεκριμένα ονόματα της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής του φλαμένκο. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζει σε αυτό το σεμινάριο αποσπάσματα από χορογραφίες του πάνω σε κλασσική μουσική, επηρεασμένη από την Ισπανική παράδοση.

Επίπεδο: Προχωρημένο – Ημέρες και Ώρες: Τρίτη 1 μέχρι Παρασκευή 4 Νοεμβρίου / 12.30-14.30, Κόστος: 150€, Διάρκεια σεμιναρίου: 8 ώρες

Rosario Toledo, Ισπανία
Técnica y estilo del baile por alegrias – Χορός φλαμένκο

Η χορεύτρια/χορογράφος Ροζάριο Τολέδο βρίσκεται στην κορυφή της σύγχρονης σκηνής του φλαμένκο και ξεχωρίζει για το μοναδικό της στυλ, την εκφραστική της ικανότητα και τη δημιουργικότητα της. Σε αυτό το σεμινάριο μας μεταδίδει το χρώμα και την ενέργεια της γενέτειράς της, το πανέμορφο Κάντιθ της Ανδαλουσίας, μέσα από τη δουλειά της πάνω στο τοπικό παραδοσιακό στυλ Alegrias.

Επίπεδο: Μεσαίο – Ημέρες και Ώρες: Τρίτη 1 μέχρι Κυριακή 6 Νοεμβρίου / 18.45 – 20,00, Κόστος: 150 €, Διάρκεια: 7,5 ώρες

Γιώργος Βαλίρης, Ελλάδα
Κιθάρα φλαμένκο

Εισαγωγικό σεμινάριο για κιθάρα φλαμένκο με έμφαση στην συνοδεία χορού και τραγουδιού. Ο Γιώργος Βαλίρης έχοντας πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στο χώρο του φλαμένκο και πολυάριθμες συνεργασίες με έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, εξηγεί βασικούς ρυθμούς και τεχνικές φλαμένκο. Απευθύνεται σε κιθαρίστες. Δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία στο συγκεκριμένο είδος. – Συνοδεία τραγουδιού: Δροσιά Χαρίση.

Απευθύνεται σε κιθαρίστες – Ημέρες και Ώρες: Τρίτη 1 μέχρι Παρασκευή 4 Νοεμβρίου / 16.00-18.00, Κόστος: 120 €, Διάρκεια σεμιναρίου: 8 ώρες

Γιώτα Πεκλάρη, Ελλάδα
Φλαμένκο πάνω σε παραδοσιακή ελληνική μουσική – Χορός φλαμένκο

Η Γιώτα Πεκλάρη θεωρείται από τους πιο δραστήριους και καινοτόμους χορευτές φλαμένκο στην Ελλάδα και διακρίνεται για τη συνεχή έρευνά της σχετικά με τα όρια της τέχνης του φλαμένκο. Από το 2008 παρουσιάζει έργα στα οποία αναμιγνύει στοιχεία φλαμένκο με άλλες φόρμες. Σε αυτό το σεμινάριο παρουσιάζει αποσπάσματα από χορογραφίες της πάνω σε ελληνική παραδοσιακή μουσική, βασισμένες στην τεχνική του φλαμένκο.

Επίπεδο: Μεσαίο – Ημέρες και Ώρες: Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Νοεμβρίου / 16.30-18.30, Κόστος: 60€, Διάρκεια σεμιναρίου: 4 ώρες

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:

Coetáni Experimental Flamenco Festival
Βουτσαρά 4-6 (καθ. Ορφέως), Βοτανικός, 11855
Τηλ: 210 85 44 836
Site | Facebook | Twitter | Vimeo | Instagram