Ολοκληρώνουμε αύριο το μικρό μας αφιέρωμα στα Πέντε Κοντσέρτα για Πιάνο του Μπετόβεν.Στο τελευταίο μέρος, στρεφόμαστε στο 5ο και τελευταίο Κοντσέρτο για πιάνο του μεγάλου συνθέτη, το λεγόμενο «Αυτοκρατορικό».

Η ονομασία «Αυτοκρατορικό» (“Kaiserkonzert”) δεν έχει δοθεί από τον συνθέτη – συνήθως οι επονομασίες που έχουν τα περισσότερα έργα συνιστούν μεταγενέστερες προσθήκες τρίτων, ενίοτε εκδοτών.

Πάντως, το «Αυτοκρατορικό» Κοντσέρτο για Πιάνο αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα έργο-σταθμό στην συνθετική πορεία τουBeethoven, αλλά και στην κλασική μουσική γενικότερα: Με το εξαίσιο 2ο μέρος του (Adagio un poco mosso), ο Beethoven ήδη θέτει τα θεμέλια του Ρομαντισμού στη μουσική. Η υπέροχη μελωδία του πιάνου αποτελεί προάγγελο των μελωδικών γραμμών που θα εμπνευστεί αργότερα ο Σοπέν.

Εμείς θα ακούσουμε ολόκληρο το μέγα Πρώτο Μέρος (Allegro) – ένα εντυπωσιακό σε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια μέρος. Σολίστ στην εκτέλεση που διάλεξα (από τις δεκάδες που υπάρχουν) είναι ο μεγάλος πιανίστας M. Perahia, με την περίφημη ορχήστρα Amsterdam Concertgebouw και τον Bernard Haitink στο πόντιουμ.

(Στην διάρκεια του αφιερώματος, είχαμε, νομίζω, την ευκαιρία να ακούσουμε ερμηνείες-ορόσημα, πολύ μεγάλων πιανιστών: Sv.Richter, M. Pollini, P-L Aimard, M. Perahia…)

Δεν θα περιοριστούμε, ωστόσο, στην μουσική του Μπετόβεν: η εκπομπή θα αρχίσει με Τσαϊκόφσκυ – με τον «Νοέμβριο» (1η του μηνός γαρ!) από τους «12 Μήνες»….Το πέρασμά μας από την Ρωσία θα κλείσει με ένα από τα γνωστότερα και ωραιότερα έργα του Σ. Προκόφιεβ, την «Κλασική» του συμφωνία.

Αυτά – μεταξύ άλλων!- αύριο, στα «Κλασικά…Ηχογραφημένα» με τον Χρήστο Μακρόπουλο στις 10.00 .


More Posts for Show: Κλασικά…Ηχογραφημένα