Δεν είναι όλοι οι δίσκοι americana από Αμερικάνους καλλιτέχνες. Και μπορεί να φαντάζει περίεργο συγκροτήματα από την Ευρώπη να παίζουν τέτοια μουσική, αλλά η αλήθεια είναι πως πολλές φορές τα καταφέρνουν το ίδιο καλά-αν όχι και καλύτερα-με τους εξ’ Αμερικής συνοδοιπόρους τους.

Του Χάρη Πολονύφη
St Thomas -I'M Coming Home (Misra 2002)1. St Thomas -I’M Coming Home (Racing Junior 2001)

Ο Νορβηγός Thomas Hansen, πρώην ταχυδρόμος, μπόλιασε τα τραγούδια του δίσκου με στοιχεία από Neil Young (εποχής After the Goldrush), Will Oldham, αλλά και Elliot Smith. Όμορφη φωνή και ιδιαίτερη ερμηνεία των τραγουδιών από τον Thomas που έκαναν αρκετούς φίλους της americana να τον αγαπήσουν. Ο πρόωρος θάνατος του το 2007 μας στέρησε από ακόμα καλύτερες κυκλοφορίες.

 

Midnight Choir -Amsterdam Stranded (Glitterhouse 1998)2. Midnight Choir -Amsterdam Stranded (Glitterhouse 1998)

Νορβηγία ξανά, με τους Midnight Choir να αφήνουν για τα καλά το μουσικό τους αποτύπωμα στην americana σκηνή της Ευρώπης με τον τρίτο τους δίσκο. H σχεδόν τρεμάμενη φωνή του Paal Flaata, σε συνδυασμό με την μουσική του γκρουπ έδωσε μια σειρά από αριστουργηματικά τραγούδια. Στην παραγωγή του άλμπουμ ο Chris Eckman των Walkabouts, σε έναν απόλυτα νυχτερινό δίσκο.

 

0000299189_5003. Grand Drive-True Love and High Adventure (Loose, 2000)

Οι Βρετανοί Grand Drive κατάφεραν να γράψουν τραγούδια γλυκιάς μελαγχολίας, ντυμένα με μουσικές όμοιες με αυτές των Beach Boys. Τα αδέλφια Wilson, όντας οι βασικοί συνθέτες της μπάντας, έφτασαν στο ζενίθ της δημιουργικότητας τους με αυτήν την κυκλοφορία, ενώ το “Wheels” ανήκει σίγουρα στα καλύτερα τραγούδια του είδους.

 

Dakota-Suite-Songs-for-a-Barbed-Wire-Fence4. Dakota Suite- Songs for a Barbed Wire Fence (Glitterhouse 1998)

Ο Chris Hooson από το Leeds με το επίσημο ντεμπούτο της μπάντας του μοιράζεται την πεσιμιστική του αντίληψη για τον κόσμο, μέσα από εύθραυστες μπαλάντες της ερήμου, μελωδίες γεμάτες πιάνο και τρομπέτα, αλλά και τραγούδια σπάνιας ομορφιάς σαν το “Ornamental”. Οι επόμενοι δίσκοι τον έφεραν ακόμα πιο κοντά στο απόλυτο σκοτάδι.

Ο Χάρης Πολονύφης παρουσιάζει την εκπομπή Captain America and the Wild Wild West κάθε Τετάρτη 22.00 – 23.00 (Την ίδια ώρα κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα συμπαρουσιάζει την εκπομπή Harry-Irene Show μαζί με την Ειρήνη Μιχοπούλου).