Ανάμεσα στα πολλά συγκροτήματα της λεγόμενης roots-rock αμερικάνικης μουσικής σκηνής, οι American Music Club
σίγουρα ξεχώριζαν, συνδυάζοντας την παραδοσιακή γραφή με χαμηλόφωνες αλλά ερμηνευτικά παθιασμένες συνθέσεις. Με μπροστάρη τον χαρισματικό Mark Eitzel και τρεις ακόμα εξαιρετικούς μουσικούς (Dan Pearson, Tim Mooney, Mark ‘Vudi’ Pankler) οι American Music Club έχουν κάτι από την ήρεμη απελπισία του Gram Parsons, τον θρήνο του Nick Drake και την ονειροπόληση του Tim Buckley.

του Χάρη Πολονύφη

Το ντεμπούτο τους ‘Engine’ (1987), με την αλληλεπίδραση μουσικής και στίχων, έφερνε αναπόφευκτα στον νου τον Van Morrison, αλλά ήταν το ‘California’ (1988) ο δίσκος που τους ανέβασε επίπεδο. Με τους στίχους του Eitzel που θαρρείς και πηγάζουν από κάποιο κομμάτι του υποσυνείδητου του, την εσωστρεφή μουσική και τις σπαραχτικές ιστορίες των ‘Western Sky’ και ‘Last Harbor’, η ακρόαση του California μπορεί να είναι επίπονη, αλλά ανταμείβει μουσικά τον ακροατή.

Θυμός και ρομάντζο. Αυτές είναι οι λέξεις κλειδιά στην περίπτωση των American Music Club, που πρωταγωνιστούν τόσο στο ‘United Kingdom’ (1989), όσο και στο αριστούργημα της μπάντας ‘Everclear’ (1991). Λιγότερο έντονο, όμως
πιο ανθρώπινο, το άλμπουμ περιέχει μόνο καλά τραγούδια, με τον Eitzel να ακούγεται σχεδόν παραδομένος στο σκληρό παιχνίδι της ζωής.

Το πολυπλοκότερο και πιο συμπαγές Mercury (1993), καθώς και το soul-rock San Fransisco (1994), αν και κατώτερα,
περιείχαν κάποιες εμπνευσμένες στιγμές-‘The Revolving Door’, ‘If I Had A Hammer’- με την μελαγχολία να απλώνεται
σαν χαλί πάνω από την μουσική και τους στίχους.

Ακολούθησε η διάλυση του συγκροτήματος και η solo καριέρα του Mark, για να επαναδραστηριοποιηθούν το 2004 με την κυκλοφορία του ‘Love Songs For Patriots’, ενός έντονα πολιτικοποιημένου δίσκου, με σαφείς αναφορές στην αμερικάνικη επεκτατική πολιτική και τραγούδια που έφεραν στο προσκήνιο μια Nick Cave θεματολογία (Patriot’s Heart). Το τελευταίο πόνημα της μπάντας ήρθε το 2008 με την κυκλοφορία του ‘The Golden Age’. Οι ρυθμοί έχουν πέσει αισθητά, με μια jazz-rock πινελιά να χαρακτηρίζει τα τραγούδια.

Ο Χάρης Πολονύφης παρουσιάζει την εκπομπή Captain America and the Wild Wild West κάθε Τετάρτη 22.00 – 23.00 (Την ίδια ώρα κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα συμπαρουσιάζει την εκπομπή Harry-Irene Show μαζί με την Ειρήνη Μιχοπούλου).