«Μαμά είμαι ερωτευμένος με τη Sade και θέλω να την παντρευτώ», ξεκαθάρισε ο 13χρoνος Απόστολος, ενώ η μητέρα του έπλενε τα πιάτα. Η Δέσποινα δεν άκουσε το καμάρι της που προχωρούσε σε σημαντικές ανακοινώσεις, γι’ αυτό και ο μικρός φώναξε «Μαμά, παντρεύομαι τη γοργόνα!».

«Τι κάνεις;» ρώτησε εκείνη και άρχισε να γελά. Άφησε τα πιάτα στη μέση, χάιδεψε τα μαύρα του μαλλιά και του έδωσε ένα φιλί στο μάγουλο. Ο μικρός της έκανε μούτρα, αφού δεν μπορούσε να χωνέψει πως η μητέρα του γελούσε, ενώ εκείνος γινόταν άντρας.

Αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που ο Απόστολος σκέφτηκε τον γάμο. Στα 36 πια, είχε εγκαταλείψει δύο γυναίκες μόλις ζήτησαν το χέρι του. Στο μάλλον περίεργο μυαλό του, η Νίκη και η Δήμητρα έτρεχαν ξυπόλητες και απελπισμένες στην πόλη, μόλις εκείνος ξεστόμισε το «όχι». Όπως η Sade στο video clip του «No ordinary love».

Μετά από τρεις μήνες αδιάφορων one night stands, ο Απόστολος γνώρισε τη Φαίδρα. Μαύρα μαλλιά, πράσινα μάτια. Άνεργη ηθοποιός και μπαργούμαν, ετών 33, και μητέρα ενός μικρού κοριτσιού. Αγνώστου πατρός, αφού η Φαίδρα την περίοδο εκείνη τραβιόταν με τρεις. Προσπαθούσε να ξεπεράσει έναν επώδυνο χωρισμό και αποφάσισε πως «ο έρωτας με έρωτα περνάει». Όσο το σκέφτεται, μάλλον εκείνος ο ξανθός Αμερικανός τζαζίστας είναι ο πατέρας. Δεν θυμάται το όνομά του, ούτε και τον αναζήτησε. «Τι να του πω δηλαδή, είμαι το περσινό one night stand της Αθήνας, λίγο μετά τη Ρώμη και λίγο πριν παίξεις στη Βουδαπέστη; Άσε που δεν είμαι και σίγουρη» έλεγε στην κολλητή της κάθε φορά που εκείνη άνοιγε το θέμα «μεγαλώνεις παιδί χωρίς πατέρα».

Δεν την αγάπησε τη Φαίδρα ο Απόστολος, δεν πρόλαβε. Μα την ερωτεύτηκε βαθιά. Ήταν εννιά μήνες μαζί, όταν χτύπησε το τηλέφωνό του. Ο γιατρός του είπε να κάνει γρήγορα, ενώ, στην ερώτηση αν θα ζήσει, προτίμησε να επαναλάβει «ελάτε γρήγορα»! Κάτω Πετράλωνα – Ιπποκράτειο με τη μηχανή σε 5 λεπτά κι όμως δεν την πρόλαβε. Τροχαίο έξω από το θέατρο ΔΙΑΝΑ. Ενθουσιασμένη η Φαίδρα αφού πήρε τον ρόλο, μιλούσε στο κινητό της και δεν πρόσεξε το φανάρι που έγινε κόκκινο. Ο ήχος από τα λάστιχα που γδάρανε την άσφαλτο έβγαλε τον περιπτερά στον δρόμο. «Θεέ μου» αναφώνησε και έκλεισε τα μάτια του. Τηλεφώνησε στο ΕΚΑΒ, έχοντας το κεφάλι του στραμμένο στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων που βρίσκεται απέναντι.

Απόστολος και Φαίδρα είχαν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης δέκα μέρες πριν το δυστύχημα. Εκείνος της το πρότεινε και το έκανε για το παιδί. Η Φαίδρα είχε προβλήματα με την εγγραφή της μικρής στον παιδικό σταθμό, ενώ, λόγω χαμηλού εισοδήματος, οι κοινωνικές υπηρεσίες αμφέβαλλαν για το κατά πόσο είναι σε θέση να μεγαλώσει το παιδί. Πάντως, της είχε ξεκαθαρίσει πως δεν ακολουθεί γάμος.

«Να δει την μαμά της νεκρή», όμως να μην πάει στην κηδεία συμβούλευσε η ψυχολόγος. Έτσι κι έγινε. Η Μυρτώ αποχαιρέτησε τη μητέρα της με ένα φιλί. Το παίδι έκλαψε πολύ, μα σιγά σιγά βρήκε παρηγοριά σε τρεις αγκαλιές. Στης γιαγιάς της, που είχαν και το ίδιο όνομα, στην αγκαλιά του Απόστολου, που εδώ και λίγο καιρό χωνόταν, αλλά και στα χέρια της Δέσποινας που έγινε δεύτερη «γιαγιά».

«Το σύμφωνο συμβίωσης προφανώς και δεν δίνει την κηδεμονία στον πελάτη μου. Αποδεικνύει όμως την απόφαση της μακαρίτισσας να πορευτεί με αυτό τον άντρα» υποστηρίζει ο δικηγόρος που ανέλαβε την αίτηση υιοθεσίας. Η μητέρα της Φαίδρας συμφωνεί και αυτό ενισχύει σημαντικά την θέση του Απόστολου. Η οικονομική του επιφάνεια και η αναγνωρισιμότητα του ως συγγραφέα είναι δύο ακόμη όπλα στον αγώνα που έχει ξεκινήσει. Προσωρινά το παιδί μένει μαζί του, ενώ δέχεται τακτικές επισκέψεις από τις δύο του γιαγιάδες. Είναι Ιούνιος, 15 του μηνός. Ακολουθώντας τις οδηγίες της ψυχολόγου, ο Απόστολος ζήτησε από τη Μυρτώ να τον λέει «μπαμπά». Δύο εβδομάδες μετά, χρησιμοποιεί μόνο το όνομα του, αν και τα νάζια της δείχνουν αγάπη και αποδοχή. Αρχές Ιούλη, το παιδί φωνάζει «μπαμπάαααα» κλαίγοντας. Η μεγάλη αγκαλιά του Απόστολου είναι αρκετή για να διώξει τον απρόσκλητο εφιάλτη. «Μπαμπάς λοιπόν, χωρίς ποτέ να γίνω συζυγος» μονολογεί καθώς φιλάει τη Μυρτώ στο μέτωπο και ξαπλώνει δίπλα της. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, τέλη Ιουλίου, τα Πετράλωνα βράζουν. Ο Απόστολος κάνει μπάνιο τη μικρή που λατρεύει το νερό. Λίγο μετά, μπαμπάς και κόρη είναι αγκαλιά στον καναπέ. Μόλις ολοκληρώθηκε η δήλωση Τσίπρα. Η χώρα μπαίνει σε τρίτο μνημόνιο, χωρίς να έχει βγει από τα δύο πρώτα «προγράμματα διάσωσης».

Η ταινία αρχίζει και είναι μια από τις παλιές του αδυναμίες. Είχε παρακλουθήσει το «Splash» λίγους μήνες πριν πρωτοδεί το video clip του «No Ordinary Love». Μια γυμνή, πανέμορφη κοπέλα που δεν μπορεί να μιλήσει περπατά στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Ένας νεαρός την ερωτεύεται και την ακολουθεί στη θάλασσα. Δίπλα στην κορούλα του, ο 37χρονος άντρας έγινε για λίγο εκείνο το 13χρονο αγόρι. Θυμήθηκε και μια παιδική του απορία, «Μα πως μαύρισε η Ντάριλ Χάνα;»

του Απόστολου Στάικου

  • Το τραγούδι «No ordinary love» ανοίγει τον δίσκο «Love Deluxe» της Sade που κυκλοφόρησε το 1992.
  • Τομ Χάνκς και Ντάριλ Χάνα πρωταγωνιστούσαν στην ταινία «Splash» (1984) σε σκηνοθεσία Ρον Χάουαρντ. Στην Ελλάδα, η ταινία προβλήθηκε με τον τίτλο «Η γοργόνα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Το τραγούδι μετά» είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Η ιδέα πρόεκυψε από άσκηση που Γιώργου Ανδρέου στο σεμινάριο τραγουδοποίας του Μικρού Πολυτεχνείου.