gershwinΑύριο (27/09)  συμπληρώνονται 116 χρόνια από την γέννηση του μεγαλύτερου ίσως συνθέτη που ανέδειξε η Αμερική: του George Gershwin.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, στην εκπομπή Κλασικά Ηχογραφημένα (Σάββατο 27/09 στις 10.00) θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε λίγα λόγια για τη πολύ ενδιαφέρουσα ζωή του, τις ποικίλες επιρροές της μουσικής του, τις πρώτες του μεγάλες επιτυχίες, τα τραγούδια και, φυσικά, τα μεγάλα έργα που συνέθεσε στην τόσο σύντομη ζωή του – πέθανε σε ηλικία μόλις 37 ετών.

Ο Gershwin ανήκει στους συνθέτες που πρόλαβαν να αποτυπώσουν το παίξιμό τους σε ηχογραφήσεις. Από το cd “Gershwin playsGershwin – the Piano Rolls”, θα ακούσουμε τον ίδιο το συνθέτη να ερμηνεύει τραγούδια του, με το δικό του μοναδικό στυλ. (Ενδεικτικά, ακούστε αυτό).

Θα ακούσουμε, τέλος, ολόκληρη την περίφημη «Rhapsody in Blue», σε μια πολύ ιδιαίτερη εκτέλεση με τον Leonard Bernstein στον διπλό ρόλο μαέστρου και σολίστα.

Αντιγράφω κάποια πολύ εύστοχα σχόλια του μουσικοκριτικού Γ. Μονεμβασίτη, έτσι, για να μπούμε στο κλίμα!

«Η μουσική διαδρομή του Τζορτζ Γκέρσουιν υπήρξε από κάθε άποψη μοναδική: Tin Pan Alley – Broadway – Hollywood – αίθουσες συναυλιών – λυρικά θέατρα. Παντού με επιτυχία ζηλευτή. Κανείς συνθέτης δεν απήλαυσε παρόμοια αναγνώριση, σε τόσους διαφορετικούς τομείς και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ως τραγουδοποιός ο Γκέρσουιν εμφανίστηκε στην ιστορία της αμερικάνικης μουσικής, την κατάλληλη στιγμή. Ως συνθέτης λόγιας μουσικής μπόρεσε να εξασφαλίσει την άμεση αποδοχή στη λαϊκή μουσική της γης του, χαρίζοντάς της μια έντεχνη μορφή.

 Ο Γκέρσουιν είχε στη σκέψη του τους κανόνες και την τεχνική της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής μα στην καρδιά του τις αρμονίες και τους ρυθμούς του Αμερικάνικου Νότου. Η φαντασία του τρεφόταν και θέριευε με τα ιδιώματα μιας πρωτότυπης λαϊκής μουσικής. Ήταν από τους πρώτους που κατάλαβε την οικουμενικότητα του χαρακτήρα της. Δανείστηκε από αυτήν τολμηρές αρμονίες και μια διάφανη μελαγχολία, που αντίστοιχή της μόνο στα τραγούδια του Σούμπερτ ανιχνεύεται.

 Η μουσική του βρίθει από θαυμαστά σμιξίματα μελωδιών και ρυθμών. Αναπάντεχες συγχορδίες διαδέχονται η μια την άλλη με απίστευτη τονική ακρίβεια. Και οι πλέον βαθείς μουσικοί στοχασμοί του πάλλονται από την ασύγκριτη δύναμη της αλήθειας και της ανεπιτήδευτης έμπνευσης.»

Χρήστος Μακρόπουλος

 


More Posts for Show: Κλασικά…Ηχογραφημένα