Ο ΧΡΟΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ 1 on You Tube

Από την εποχή της δημοσίευσης της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας το 1905, θεωρήθηκε ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν εγκατέλειψε την έννοια του απόλυτου χρόνου. Σε αυτό το εννοιολογικό πλαίσιο  ο απόλυτος χρόνος εννοείται ως ο χρόνος που κυλά ισοδύναμα και ανεξάρτητα από την κατάσταση κίνησης του παρατηρητή. Οι επιδράσεις της διαστολής του χρόνου και η κατάρρευση του απόλυτου ταυτόχρονου σημαίνουν ότι υπό αυτή την έννοια ο απόλυτος χρόνος δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη μέτρηση ενός χρονικού διαστήματος

Σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης με τον όρο χρόνος εννοείται “η ακαθόριστη κίνηση της ύπαρξης και των γεγονότων στο παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον,, θεωρούμενη ως σύνολο”.

Γενικά Χρόνος χαρακτηρίζεται η ακριβής μέτρηση μιας διαδικασίας από το παρελθόν στο μέλλον. Κάθε φυσικό φαινόμενο  π.χ. μια πτώση αντικειμένου στο έδαφος εξελίσσεται στην έννοια της ορισμένης χρονικής περιόδου. Ο χρόνος μετράται σε μονάδες όπως το δευτερόλεπτο και με ειδικά όργανα τα χρομόμετρα π.χ. ρολόι. Οι καθημερινές εμπειρίες αποδεικνύουν πως ο χρόνος “κυλάει” με τον ίδιο πάντα ρυθμό και μόνο προς μια κατεύθυνση – από το παρελθόν προς το μέλλον. Η κίνηση γενικότερα ούτε μπορεί να διακοπεί αλλά και ούτε να αντιστραφεί στην έννοια του χρόνου. Παρά ταύτα, όπως εξηγεί η ειδική θεωρία της σχετικότητας, αυτή η κίνηση μπορεί να επιβραδυνθεί με ασύλληπτα μεγάλες ταχύτητες.

Ένας άλλος στερεότυπος ορισμός για τον χρόνο είναι “ένα μη χωρικό γραμμικό συνεχές στο οποίο τα γεγονότα συμβαίνουν με εμφανώς μη αναστρέψιμη τάξη”. Πρόκειται για μείζονα έννοια η οποία λειτουργεί τόσο ως θεμελιώδης οντότητα, όσο και ως σύστημα μέτρησης. Με τον χρόνο ασχολήθηκε τόσο η φιλοσοφία όσο και η επιστήμη, διαμορφώνοντας ενίοτε αντιφατικές απόψεις για το νόημά του. Επί της ουσίας οι διαφοροποιήσεις δεν αφορούν στις μονάδες μέτρησης του χρόνου αλλά στο αν ο χρόνος ως οντότητα είναι δυνατόν να μετρηθεί ή αποτελεί τμήμα του μετρητικού συστήματος.

Ο Τυφλός Ωρολογοποιός ( Richard Dawkins)

Τι σημαίνει όμως η φράση “ο χρόνος είναι χρήμα”;Σημαίνει ότι ο χρόνος είναι εμπορεύσιμο προιόν. Ότι κάποιος τον ελέγχει και μπορεί να τον κοστολογεί. Ότι κάποιος έχει την δύναμη και την εξουσία να το κάνει. Σημαίνει ο χρόνος μετριέται σύμφωνα με την δουλεία (ο τόνος είναι σωστός) και τον “ελεύθερο χρόνο” για κατανάλωση. Και μόνο το να πεις ότι χρειάζεσαι ελεύθερο χρόνο, είναι σαν να παραδέχεσαι ότι υπάρχει “σκλαβωμένος χρόνος”. Γι’ αυτό πετάξτε τα ρολόγια σας! Φορώντας ρολόι είναι σαν να δέχεσαι ότι έχεις υποταχτεί στο χρονοδιάγραμμά τους κι ακόμη χειρότερα όταν αγοράζεις ακριβό ρολόι, νιώθεις και περήφανος για την υποταγή σου. Φωνάζεις “Κοιτάξτε έχω χρυσές αλυσίδες”!

Ο Χρόνος δεν είναι κτήμα κανενός. Φυσικά δέχομαι το να συμφωνούμε στην ώρα όταν θέλουμε να βρεθούμε μεταξύ μας, αλλά και για να μας διευκολύνει στο να θέτουμε ένα σημείο για να επικοινωνούμε. Όμως δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο απ’ το να δίνουμε σε άλλους την δικαιοδοσία να διαχειρίζονται τον χρόνο μας. Βέβαια η μισθωτή εργασία προυποθέτει την ύπαρξη ωραρίου, προγράμματος κτλ. Αυτό υποβιβάζει την ζωή μας σε επιβίωση, γεγονός προσβλητικό για το ίδιο το μεγαλείο της αυθόρμητης Ζωής. Χρειαζόμαστε να πάρουμε τον Χρόνο πίσω. Να αφήσουμε λίγο ελεύθερο χώρο που να μην τον διαμορφώνει καμία δουλεία κι ούτε να καθορίζεται ως το αντίθετό της. Σκεφτείτε την καριέρα ως έννοια. Δεν υπάρχει τίποτα πιο κενό από την καριέρα και τις υποσχέσεις της. Δεν αξίζει να θυσιάσεις ένα απόγευμα με φίλους ή ένα βράδυ   με το αγοράκι σου ή με την γυναίκα σου για καμιά καριέρα.

Ο χρόνος καθορίζεται από εμάς. Δεν γίνεται να υπάρχει χρόνος για να δει κάποιος τηλεόραση και να μην βρίσκει για να διαβάσει, να δημιουργήσει, να τραγουδήσει ή απλώς να μην κάνει τίποτα! Ας πετάξουμε λοιπόν τους πουριτανούς από το πλοίο, αυτούς τους ανθρώπους που τους αρέσει να εξουσιάζονται, λόγω καταπιεσμένης σεξουαλικότητας. Ο χρόνος είναι Ζωή και δεν αξίζει ούτε ένα λεπτό να θυσιάσουμε.

Dora