Σαν παιδί κι εγώ ονειρευόμουν πως θα γίνω πιλότος ή αστροναύτης. Το δωμάτιο γεμάτο αφίσες από αεροπλάνα και πλανήτες και πλάι στην φωτισμένη υδρόγειο, που τα βράδια έκανε το πορτατίφ, δέσποζε περήφανο το ηλιακό σύστημα.

Στον απέναντι τοίχο, μια αφίσα με το “The wall” των Floyd και διάσπαρτες μέσα στο δωμάτιο κασέτες που είχαν φτιαχτεί εναλλάσοντας  αγχωτικά το Rec και το Stop, με σκοπό να κοπούν οι διαφημίσεις και να γραφτεί μόνο το τραγούδι. Πόσο μου την έσπαγαν οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί όταν μιλούσαν πάνω στα τραγούδια…

Ά μια περίοδο ήθελα να γίνω και Rock Star αλλά κάπου πήρε το μάτι μου τον Alice Cooper και μετά εγκατέλειψα την ιδέα…!

Το τέλειο επάγγελμα δεν θα ήταν και τα δύο μαζί; Αστροναύτης – Rock Star!

Και επειδή το παιδί μέσα μας δεν πεθαίνει ποτέ, σε ένα από τα αναρίθμητα γκουγκλαρίσματα μου σε σχετικά θέματα με τα παραπάνω, έπεσα πάνω σε αυτό:

“”Το Σύμπαν παράγει συνεχώς ηχητικά κύματα με μικρή συχνότητα και είναι δύσκολο ως και ακατόρθωτο να τα ακούσουμε εμείς. Ο ήχος είναι ένα κύμα το οποίο διαδίδεται καθώς αλλάζουν θέση τα μόρια μέσα στο υλικό το οποίο διαδίδεται.

Πολλούς αιώνες πριν, ο Πλάτων ονόμαζε την μουσική ως την ομορφιά του Σύμπαντος κι έλεγε ότι η “η Μουσική είναι η κίνηση του ήχου για να φτάσει την ψυχή και να της διδάξει την αρετή”, ότι “η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα”.

Πιο πριν όμως ο Πυθαγόρας, φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και μουσικός, είχε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ευαισθησίας ώστε ν’ ακούει (όχι βέβαια με τα φυσικά αυτιά) τη συμφωνία του ουρανού, τη μουσική των ουράνιων σφαιρών και 6 αιώνες π.Χ. από τον Κρότωνα της Ιταλίας, αυτός και οι μαθητές του θεμελίωναν την θεωρία τους για τους αριθμούς. Ανακάλυπταν τις αρμονικές σχέσεις των αριθμών στη μουσική και βάσει αυτών ερμήνευσαν τον Σύμπαντα Κόσμο. Η μουσική για τους Πυθαγόρειους ήταν πάνω από όλα μαθηματικά. Η ουσία της ήταν οι αριθμοί και η ομορφιά της η έκφραση των αρμονικών σχέσεων των αριθμών. Η μουσική ήταν ακόμα η εικόνα της ουράνιας αρμονίας. Οι αρμονικές σχέσεις των αριθμών μεταφέρονταν στους πλανήτες. Οι πλανήτες καθώς περιστρέφονται – δίδασκε – παράγουν διάφορους μουσικούς ήχους, «αρμονία των σφαιρών», που δεν τους ακούμε.

Οι αρχαίοι Έλληνες ταύτιζαν τις τροχιές των ουράνιων σωμάτων με τις νότες της μουσικής (Ντο , Ρε , Μι , Φα , Σολ , Λα , Σι ). Οι νότες έχουν άπειρες σχέσεις μεταξύ τους και οι σχέσεις των ήχων είναι οριζόντιες και κάθετες. Οριζόντιες λέμε την διαδοχή τους και κάθετες λέμε τις συνηχήσεις των νότων.

Στο διάστημα πραγματοποιούνται συνεχώς εκρήξεις του ήλιου, υπερενέργειες από ετοιμοθάνατα αστέρια, σιντριβάνια πυρακτωμένων αερίων, βόμβες πίεσης και πυκνότητας. Ο ήλιος τραγουδά και τα ουράνια σώματα τον συνοδεύουν, τα δε αστέρια με ήχους σαν τους αυλούς. Η αρμονία τους είναι υπέροχή και το ταξίδι μαγικό.

Crab Nebula (Νεφέλωμα του Καρκίνου)

Η ΝΑΣΑ στα τέλη της δεκαετίας του ’70 δημιούργησε το πρόγραμμα Voyager, και εκτόξευσε 2 μικρά διαστημόπλοια. Το Voyager 1, και  Voyager 2.Τα δύο μικρά αυτά διαστημόπλοια καταγράφουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που δημιουργούνται στο διάστημα, και με την βοήθεια ενός πομπού τα στέλνουν στην Γη, όπου μετατρέπονται από την ΝΑΣΑ σε ήχους.

Η ΝΑΣΑ κυκλοφόρησε το 1992 σε CD την σειρά “Symphonies of  The Planets – NASA Voyager Recordings”. Οι δίσκοι αυτοί περιέχουν τους κοσμικούς ήχους που παράγονται από τους ηλιακούς ανέμους, την πλανητική μαγνητόσφαιρα, τα ηλεκτρομαγνητικά σωματίδια, και τους “κραδασμούς” των πλανητών.

Ένα πραγματικά, συναρπαστικό απόκοσμο άκουσμα !””

Earth song

Tip of the day!

Γνωρίζατε πως ένα μεγάλο ποσοστό από τα παράσιτα που ακούμε στο ραδιόφωνο είναι ηλεκτρομαγνητικά κύματα που προέρχονται από το διάστημα; Δηλαδή εξωγήινα!

koursaros