Η Αφροδίτη Μάνου βγήκε στην ελληνική μουσική σκηνή το 1971, ερμηνεύοντας το τραγούδι ‘Ένα καλοκαίρι’ του Γιάννη Σπανού, σε στίχους Αλέξη Αλεξόπουλου.

Μετά από μια δεκαετία επιτυχημένης πορείας σαν ερμηνεύτρια κι αφού συνεργάστηκε με συνθέτες όπως ο Στ. Ξαρχάκος, ο Μ. Θεοδωράκης, ο Ν. Μαμαγκάκης και άλλοι, η Αφροδίτη Μάνου εισβάλλει στο χώρο των τραγουδοποιών με το δίσκο ‘Νυχτερινή εκπομπή’, το 1984, ενώ δυο χρόνια αργότερα κυκλοφορεί τον δεύτερο δίσκο με δικά της τραγούδια, ‘Σαν Αφροδίτη’.

Στο δίσκο αυτό συμπεριλήφθηκε το τραγούδι της ‘Ο βασιλιάς κι εγώ’, σε ενορχήστρωση του Στέφανου Κορκολή. Σχετικά μ’ εκείνη την πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού, η Μάνου είπε αργότερα ότι η ενορχήστρωση Κορκολή ήταν αρκετά ‘pop’ σε σχέση με αυτό που η ίδια ήθελε γι αυτό το τραγούδι ως δημιουργός.

Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του δίσκου ‘Σαν Αφροδίτη’, ο Μάνος Χατζιδάκις καλεί την Αφροδίτη Μάνου στο Σείριο, μαζί με πολλούς νέους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς. Εκεί ερμηνεύει το τραγούδι ‘Ο βασιλιάς κι εγώ’ ζωντανά, σε νέα ενορχήστρωση, εκείνη του Μάνου Χατζιδάκι. Η ζωντανή αυτή ηχογράφηση επιλέχθηκε από το Χατζιδάκι για το δίσκο ‘Στο Σείριο Υπάρχουνε Παιδιά’, που κυκλοφόρησε το ’88.

Ίδιο τραγούδι, ίδια δημιουργός, ίδια ερμηνεύτρια, διαφορετική ενορχήστρωση.

‘Ο βασιλιάς κι εγώ’ σε ενορχήστρωση Στέφανου Κορκολή
και..
‘Ο βασιλιάς κι εγώ’ σε ενορχήστρωση Μάνου Χατζιδάκι

Το να καταλήξεις στη μια απόδοση που σου αρέσει περισσότερο είναι θέμα προσωπικής αισθητικής κι ίσως είναι εύκολο. Είναι, ωστόσο, μαγικό να διαπιστώσεις πώς ‘μεταμορφώνεται’ μια μουσική δημιουργία από την επιλογή και το στήσιμο των οργάνων που την εκτελούν. Μέσα από ένα τέτοιο πρίσμα, βλέπει κανείς τον ενορχηστρωτή ως συν-δημιουργό!

κατ