Οι επιλογές των παραγωγών του σταθμού γι’ αυτήν την εβδομάδα!

Νίκος Rocknrolla & Δημήτρης Μεταξάκης – Rocknrollaz Radioshow
The Jon Spencer Blues Explosion – Mars, Arizona
Τρελαμενος τύπος που κανει το ροκνρολλ κτήμα του με οποιονδηποτε τρόπο κατεβάζει το μυαλο του είτε μένοντας σε πιο blues φόρμες, είτε σε πιο rap/ πειραματικές φόρμες πάντα κλέβει την παράσταση.
https://www.youtube.com/watch?v=qVphbHVHbYg

Βαγγέλης Ντούγκος & Χριστιάνα Μαγκριώτη – Twin Kicks
Magnolia Electric Co. – The Dark Don’t Hide It
Jason Molina: μια πρόωρα χαμένη φωνή που αγαπήθηκε σε ό,τι έκανε. Από το πρώτο LP του συγκεκριμένου σχήματος “What Comes After The Blues”, παραγωγής Steve Albini, το οποίο κυκλοφόρησε το 2005.
https://www.youtube.com/watch?v=ER9Oesk5obk

Νίκος Ταλεμόπουλος – Άγρυπνοι στην Αθήνα
Satyricon – Phoenix
Ο Sivert Hoyem διέλυσε το πρόσφατο project του, τους Paradise, και όσο είναι σε αναζήτηση του επόμενου, εμείς ακούμε μια πολύ ωραία συνεργασία που είχε κάνει πριν κάποια χρόνια με τους blackmetalάδες Satyricon.

Πι Ζήτα & Sotrek – #HUMBAonair
The Messthetics – The Inner Ocean
Ποια θα μπορούσε να είναι η υπέρβαση όσων ήχων ακούστηκαν στην εκπομπή της Δευτέρας;
Μα οι Messthetics με προέλευση την Washington DC κι έδρα, ποια άλλη τη Dischord Records…
Το “rythm” δίδυμο των τεράστιων Fugazi, οι Brendan Canty – Joe Lally παρέα με τον jazzy κιθαρίστα Anthony Pirog, δημιούργησαν αυτό το υπέροχο τρίο που παίζει αποκλειστικώς ορχηστρικά τραγούδια – είτε μπορεί να τα ονομάσει κάποιος συνδυασμό jazz & post-hardcore (διδάξας ανάλογος ο John Zorn αλλά κι ο κιθαρίστας των Black Flag, Greg Ginn) είτε όχι μιλάμε ενδεχομένως για τον ορισμό του fusion ή μήπως όχι κι είναι περιοριστικός; Όπως και να έχει, το επιλεγόμενο τραγούδι μπορεί ν΄αντιμετωπιστεί μόνο ως μέρος του όλου ομότιτλου δίσκου.
Κάντε τον κόπο και ακούστε τους

Δημήτρης Κουτουκάκης – Groovy Ingredients
Jungle by Night – Attila
Σήμερα θα πάμε μέχρι το Άμστερνταμ και θα ακούσουμε Afro beat από τους Jungle by Night. Η μπάντα (9-μελής) σχηματίστηκε και κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ “Jungle by Night” το 2011 (Kindred Spirits Records). To αξιοσημείωτο με τους Jungle είναι ότι η μπάντα απαρτίζεται από αδέρφια, ξαδέρφια και φίλους από το σχολείο (μία οικογένεια δηλαδή κυριολεκτικά και μεταφορικά), ενώ το 2011 η ηλικία των μελών κυμαινόταν από 15 εώς 22 ετών. Το κομμάτι που θα ακούσετε είναι από το άλμπουμ “The Hunt” (2014, Kindred Spirits) και σίγουρα αξίζει να προσεχτεί το πώς σε τόση μικρή ηλικία μπορείς να αποδίδεις με τέτοια ακρίβεια ένα μουσικό είδος όπως το Afro beat.

Γιώργος Φερτάκης – Το Φράγμα Του Ήχου
The Singing Nun – Dominique
Η Ζανίν Ντεκέρ ήταν μια Βελγίδα καλόγρια γνωστή ως η Αδερφή-χαμόγελο ή η Καλόγρια Που Τραγουδάει. Μετά από παρότρυνση των ανωτέρων της στη θρησκευτική ιεραρχία ηχογράφησε ένα άλμπουμ του οποίου τα (όχι και λίγα μιας και το single Dominique παραμένει το μοναδικό Βελγικό τραγούδι που έχει πάει νο.1 στο αμερικάνικο τσαρτ) κέρδη καρπώθηκε η καθολική εκκλησία. Η φήμη και κυρίως η κόντρα της με την εκκλησία ήταν κάτι το οποίο δεν μπόρεσε να διαχειριστεί και αυτοκτόνησε (μαζί με την σύντροφο της, Άνι Πεσέ) στις 29 Μαρτίου του 1985 αφήνοντας ένα σημείωμα στο οποίο έκανε λόγο για τις οικονομικές τις δυσκολίες (μιας και με όσα χρήματα είχε καταφέρει να μαζέψει στήριζε το κέντρο για παιδιά με αυτισμό που είχε ανοίξει η Πεσέ το οποίο και αναγκάστηκαν να κλείσουν το 1982) αλλά και για το ότι δεν είχε χάσει την πίστη της στον θεό. Η ειρωνεία της ατυχίας της συμπληρώνεται από το γεγονός του ότι η βελγική εταιρία που αποδίδει καλλιτεχνικά δικαιώματα είχε εκδώσει επιταγή περίπου 250.000 ευρώ (σημερινή αξία) στο όνομα της, τη μέρα της αυτοκτονίας της. Δεν το έμαθε ποτέ.
https://www.youtube.com/watch?v=n295hjktHD0

Latcho Drom – Latcho Drom
Janelle Monáe – Cybertronic Purgatory
Μόλις 1 λεπτό και 35 δεύτερα χρειάζεται η Janelle Monáe για να μας δώσει μία από τις πιο άρτιες συνθέσεις της!

Σπύρος Καλετσάνος – Noir
Cargo 23 – Afrikaan Beat
Κάνοντας την χθεσινή εκπομπή-αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου, ”έπεσα” πάνω στον αδερφό του Νίκο. Συνθέτης, παραγωγός, manager και όπως μας ενημερώνουν οι προ τετραετίας επικήδειοι του, ραδιοφωνικός παραγωγός στην ΕΡΑ και συνεργάτης της RAI. Εκεί άλλωστε, στην Ιταλία, έδρασε κατά βάση, στη χώρα που ο διάσημος αδερφός του γνώρισε και ίσως τη μεγαλύτερη επιτυχία στα 70s. Ψάχνοντας τη δισκογραφία του, θα βρει κανείς πολλά ενδιαφέροντα και ιδιαίτερα πράγματα : Τους Chrisma, το LP Vol.1 Creation, τους African People, τη συμμετοχή του στο 2ο solo album του Λουκά Σιδερά κ.ά. Εμένα όμως μου έκανε εντύπωση ένα 45αρι, αρχικά λόγω εξωφύλλου και ονόματος και στη συνέχεια λόγω ήχου. Οι Ιταλο-Αφρικάνοι Cargo 23 στο μοναδικό τους single (’73 – Rca Italiana) διασκεύαζαν ένα κομμάτι του Γερμανού Bert Kaempfert (το πρωτότυπο εκδόθηκε το 1960). Ηταν το easy-jazz Afrikaan Beat, σε παραγωγή του Βολιώτη Νίκου, ένα ακόμα δείγμα του ταλέντου της οικογένειας Παπαθανασίου!