Επιλέγει ο Χάρης Πολονύφης*

4. The Delines-Colfax Anenue

The Delines - Colfax Avenue
H λεωφόρος Colfax στο Denver, άλλοτε στέκι τζογαδόρων, εξαρτημένων και γυναικών της νύχτας, εκτός από αναφορά στο θρυλικό On the Road του Κέρουακ, είναι και ο τίτλος του άλμπουμ της καινούργιας μπάντας του Willy Vlautin τραγουδιστή των Richmond Fontaine. Σε πιο country soul μονοπάτια από τις δουλειές της κανονικής του μπάντας, ο Vlautin συνέθεσε ένα κύκλο τραγουδιών προσαρμοσμένων στις φωνητικές δυνατότητες της Amy Boone, αδελφή της τραγουδίστριας των Αμερικανών The Damnations.
Έχοντας κυκλοφορήσει ήδη τρία βιβλία, ο Vlautin περιγράφει πως η ψυχή των τραγουδιών βρίσκεται στην εικόνα μιας απλής γυναίκας κάπου στα μεσοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών που την φαντάζεται κάθε πρωί στον δρόμο για την δουλειά της να γεμίζει με μπράντι τον καφέ της για να αντέξει άλλη μια μέρα “με τα μυαλά της στην θέση τους και την αξιοπρέπεια της ακέραιη” ‘Ένας πανέμορφος δίσκος γεμάτος νυχτερινή διάθεση.

3. Doug Paisley-Strong Feelings

 Doug Paisley - Strong FeelingsΣτον τρίτο του δίσκο ο Καναδός Doug Paisley ωριμάζει συνθετικά και με την βοήθεια σπουδαίων μουσικών (Garth  Hudson-The Band-Mary Margaret O’ Hara) παραδίδει μια σειρά τραγουδιών που κλείνουν το μάτι στην κλασσική αμερικάνικη περίοδο της δεκαετίας του εβδομήντα, μην ξεχνώντας και την σημερινή πραγματικότητα της εναλλακτικής country σκηνής.
“What’s Up Is Down”, “To and Fro”, “Where the Light Takes you” είναι κάποια από τα τραγούδια που ξεχωρίζουν, μέσα από ένα  δίσκο που σε κάνει να αιωρείσαι ανάλαφρα πάνω από το έδαφος, σαν σε όνειρο.

2. Robert Ellis-The Lights From The Chemical Plant

O Τεξανός Robert Ellis είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς για την americana σκηνή. Αιτία η κυκλοφορία του δίσκου του, με τις συγκρίσεις ανάμεσα σε αυτόν και σε μεγάλους τραγουδοποιούς (με τον Paul Simon ιδιαίτερα) να συνεχίζονται αμείωτες. Καθόλου άδικη όλη αυτή η προσοχή αν ακούσει κάποιος προσεκτικά τα τραγούδια του.
Με την σκιαγράφηση της σκληρής αμερικάνικης πραγματικότητας μέσα από τους σχεδόν λογοτεχνικούς στίχους, ο Ellis καταφέρνει να μεταφέρει αυτούσια όλα όσα θέλει να πει, είτε αυτά έχουν να κάνουν με την διάλυση της οικογένειας (TV Show), είτε με την αίσθηση στασιμότητας που νιώθει κάποιος βλέποντας την ζωή του να περνά (Chemical Plant)

1. Christian Kjellvander -The Pitcher

Christian_Kjellvander
Με τον πέμπτο του δίσκο ο Σουηδός καλλιτέχνης-μεγαλωμένος στην Αμερική- κατάφερε να συνδυάσει αρμονικά την  γλύκα της αμερικάνικης μουσικής παράδοσης, με την μελαγχολία της αγγλικής folk και την ιδιαιτερότητα της πατρίδας του. Τραγούδια που θυμίζουν τις καλύτερες στιγμές του Bruce Springsteen (The Valley), την ερμηνεία του Bill Callahan (The Crow), αλλά και όμορφα ντουέτα με την γυναίκα του (The Trip).
Παρέα με την συμφωνική ορχήστρα της Σουηδίας και με διάρκεια που αγγίζει τα 35 λεπτά ο δίσκος σε αναγκάζει σε πολλαπλές ακροάσεις και θα βρίσκεται ψηλά στην τελική λίστα στο τέλος της χρονιάς. Κα με στίχους όπως “there is nothing wrong with love”, κάτι τέτοιο φαντάζει πέρα ως πέρα δίκαιο.
Ο Χάρης Πολονύφης παρουσιάζει την εκπομπή Captain America and the Wild Wild West κάθε Τετάρτη 22.00 – 23.00 (Την ίδια ώρα κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα συμπαρουσιάζει την εκπομπή Harry-Irene Show μαζί με την Ειρήνη Μιχοπούλου).