Πριν κάποιες μέρες γίναμε όλοι μάρτυρες (τηλεοπτικοί, ή μάλλον youtube-ικοί) του περιστατικού της ρίψης γιαουρτιών (αρχικά και μετά μέχρι και καρεκλών) στον Γιώργο Νταλάρα σε δωρεάν συναυλία του.
Όσοι δεν το έχετε δει ρίξτε ένα μάτι εδώ:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=xarOc5_WUQs#t=95s

Για να δούμε τα πράγματα από την αρχή, όλα ξεκίνησαν από μία δήλωση του Γ.Νταλάρα στην Πόπη Τσαπανίδου:
http://www.youtube.com/watch?v=nyGaQTWPXQk&feature=player_embedded

Κι ερχόμαστε τώρα στο βασικό ερώτημα:
Δικαιολογείται η ρίψη γιαουρτιών, νερών, καρεκλών, πετσετών, νερατζιών και άλλων πραγμάτων που τελειώνουν σε “ων” σε ένα καλλιτέχνη για μια πολιτική άποψη του;

Ας συμφωνήσουμε όλοι ότι η ρίψη όλων αυτών των πραγμάτων δεν γίνεται για την άθλια ποιότητα των τραγουδιών του. Σίγουρα όσο κι αν διαφωνεί κανείς με την πορεία που έχει ακολουθήσει ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης στα χρόνια υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα που αν ποτέ υπάρξει χουντικό δικαστήριο ποιότητας στην μουσική, θα έριχνε πολύ περισσότερα από γιαούρτια, νερά και καρέκλες.
Άρα αυτό που εκφράζουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι η διαφωνία τους με την άποψη που εξέφρασε σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι συναυλίες αυτές είναι για “να βρεθεί κοντά στους χιλιάδες συμπολίτες μας, στις μισθοσυντήρητες οικογένειες, στους ανέργους, που η ζωή τους καθημερινά γίνεται όλο και πιο δύσκολη και η επιβίωσή τους πιο αβέβαιη, από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης” όπως λέει και το δελτίο τύπου που έχει εκδοθεί.
Εδώ υπάρχει μια αντίθεση, αλλά αν προσέξει κανείς τα λόγια του Γ. Νταλάρα στην Πόπη Τσαπανίδου είναι αρκετά προσεγμένα: Συμφωνεί με την ύπαρξη του Μνημονίου αλλά κάτω από το πρίσμα: “Ή μνημόνιο ή καταστροφή”.

Και πάμε τώρα στην ίδια την πράξη του “γιαουρτώματος”.
Κατά την άποψη μου η πράξη είναι μέρος της λογικής “Παίρνω τα πράγματα στα χέρια μου και αποδίδω μόνος μου δικαιοσύνη”. Αλλά δικαιοσύνη σε τι;
Στο ότι κάποιος έχει τις δικές του πολιτικές απόψεις, αλλά ταυτόχρονα είναι και καλλιτέχνης; Μα αυτό γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, ειδικά από τον συγκεκριμένο ερμηνευτή! Τώρα το θυμήθηκαν!
Στο ότι οι πράξεις του πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση με τα λόγια του; Μα μόνο αυτός ο άνθρωπος το κάνει αυτό; Η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας το κάνει αυτό, με το να μην κόβει και να μην ζητάει αποδείξεις όταν πουλάει ή αγοράζει κάτι!
Και τελικά στο τι σόι άνθρωπος είναι αυτός που τραγουδάει; Καλός, κακός, μέτριος;
Και ποιος είναι αυτός που μπορεί να το κρίνει και να περάσει στην αυτοδικία;

Ποιος είναι αυτός που αποφασίζει ότι στον Γ.Νταλάρα αξίζει να του πετάξουμε γιαούρτια, καρέκλες κλπ.; Με ποιο δικαίωμα; Ποιος του έδωσε την εξουσία να το κάνει;
Με την ίδια λογική αύριο όταν θα πηγαίνουμε στην δουλειά μας και θα μιλάμε με ένα φίλο μας στο μετρό, κάποιος θα ακούσει τι λέμε και δεν θα συμφωνεί με αυτά που λέμε και θα μου ρίξει και μένα ένα γιαούρτι!
Ωραία λογική!

Ακούγεται και η άλλη άποψη για αυτή την πράξη: Είναι διαμαρτυρία! Και το δικαίωμα της διαμαρτυρίας είναι αδιαμφισβήτητο!
Και που σταματάει το δικαίωμα της διαμαρτυρίας του άλλου από το δικαίωμα μου να εκφράζω τις απόψεις και ταυτόχρονα να κάνω την δουλειά μου!

Δεν υπερασπίζομαι τις απόψεις του Γ. Νταλάρα, ούτε την πορεία του (έχω πολλές ενστάσεις και για τα δύο, αλλά από την άλλη αναγνωρίζω ότι έχει δουλέψει σκληρά)!
Υπερασπίζομαι το δικαίωμα του να λέει αυτό που πιστεύει και να κάνει την δουλειά του με όποιον τρόπο νομίζει και να κρίνεται από την απήχηση που έχει αυτή!

Αυτή η έλλειψη πολιτισμού τον τελευταίο καιρό με έχει νευριάσει (οπότε λέω να πάω στο mini market της γειτονιάς μου και να προμηθευτώ μια κούτα γιαούρτια, έτσι για να είμαι έτοιμος)!!!
Πάντως με αυτό το επεισόδιο ήρθε στην επιφάνεια το γνωστό “άλυτο” θέμα στους κύκλους των ανθρώπων που αγαπάνε την μουσική:
Όταν ακούς την μουσική ενός καλλιτέχνη, σε ενδιαφέρει τι κάνει στην προσωπική του ζωή (στην ζωή του ως άνθρωπος, όχι ως καλλιτέχνης) ή όχι;
Ως γνωστόν υπάρχουν πολλά επιχειρήματα και για την μία και για την άλλη άποψη!!! Όπως σε πολλά πράγματα σε αυτή τη ζωή! Δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα! Υπάρχει και το γκρίζο και σε πολλές αποχρώσεις, αλλά υπάρχουν πάντα και αυτοί που θα είναι fan του λευκού και του κατίμαυρου!

Καλή σας ημέρα

 

PS: Η αντίδραση του να συνεχίσει να τραγουδάει παρά τις ρίψεις, ήταν πολύ σωστή! Όπως πάντα αυτός ο άνθρωπος είναι ή τους ύψους ή του βάθους!

 

Alex