Στα αυριανά  Κλασικά…Ηχογραφημένα με τον Χρήστο Μακρόπουλο, συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε την δίωρη αναφορά μας σε έργα της μορφής «Θέμα και Παραλλαγές».

Έχοντας σταματήσει στον Haydn στην προηγούμενη εκπομπή, συνεχίζουμε με Mozart – το εξαίσιο φινάλε από το Κουιντέτο για κλαρινέτο.Οι «32 Παραλλαγές σε Ντο ελάσσονα» του Beethoven είναι ένα από τα πολύ σημαντικά έργα για πιάνο του συνθέτη, και θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε δυο λόγια γι’ αυτό. Διάλεξα μια (κατ’ εμέ) εξαιρετική εκτέλεση του έργου, με τον  Emil Gilels.

Η λέξη «Θέμα και Παραλλαγές» συχνά παραπέμπει στο όνομα «Παγκανίνι». Δεν είναι λίγοι οι συνθέτες που έγραψαν παραλλαγές πάνω σε θέματα του ιταλού συνθέτη – ιδίως στο 24ο καπρίτσιο για σόλο βιολί.Εμείς θα ακούσουμε ένα εξαιρετικά δεξιοτεχνικό έργο για σόλο βιολί του Παγκανίνι, που σπανίως ερμηνεύεται – τις Παραλλαγές πάνω στο «God Save the King», τον (μετέπειτα) εθνικό ύμνο της Αγγλίας. Η ηχογράφηση του έργου προέρχεται από τον δίσκο με τον τίτλο «Unaccompanied», την πολύ καλή δουλειά του βιολονίστα Γιώργου Ζαχαρία.

…Και με αφορμή τον Παγκανίνι, θα αναφερθούμε στην «Ραψωδία πάνω σε ένα θέμα του Παγκανίνι» – το γνωστότατο έργο για πιάνο και ορχήστρα του Ραχμάνινοφ… Σολίστ εδώ, ο εξαίρετος πιανίστας και φίλος, Μαρτίνος Τιρίμος.


More Posts for Show: Κλασικά…Ηχογραφημένα